Nato-inträde kan påverka havsbaserad vindkraft i Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nato-inträde kan påverka havsbaserad vindkraft i Sverige

Nato-inträde

Energiminister Ebba Busch varnar för att ett eventuellt Nato-inträde för Sverige kan medföra problem för framtida havsbaserade vindkraftsprojekt. Detta skulle kunna ske på grund av ökade försvarsintressen i Östersjön. Dessutom pekar Vattenfall på att marknaden för vindkraft är svår.

  • Sveriges eventuella inträde i Nato kan innebära hinder för utvecklingen av havsbaserad vindkraft, enligt energiminister Ebba Busch.
  • Ökade försvarsintressen i Östersjön kan skapa problem för vindkraftsprojekt.
  • Vattenfall har uttryckt att de kommer att vara mer selektiva med nya vindkraftsprojekt på grund av den svåra marknaden.

Försvarsintressen påverkar vindkraft

Enligt energiministern kommer Sveriges eventuella anslutning till Nato att leda till större försvarsintressen i Östersjön. Dessa intressen kan innebära att försvaret lägger in veto mot framtida havsbaserade vindkraftsprojekt. "Med den havsbaserade vindkraften kommer naturligt mycket större försvarsintressen och därmed också mycket större risk att försvaret säger nej", säger hon.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Vattenfall selektiva med nya projekt

Statliga Vattenfall, en av de största aktörerna inom vindkraftsindustrin, har uttryckt oro över den svåra marknaden. De har meddelat att de kommer att bli mer selektiva med sina framtida vindkraftsprojekt. "Vattenfall är ett vinstdrivande företag och de vill ha ut så mycket pengar som möjligt, men vi ser att det finns andra vindkraftsaktörer som inte ser de besked regeringen har gett som ett problem, utan snarare tuffar på", säger Ebba Busch.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt