Morgonkollen 9 september - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 9 september - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

9 september 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,42 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,54 procent och DAX terminen stiger 0,43 procent.

New York


De ledande amerikanska börserna sjönk under fredagen och S&P 500-indexet noterade den sämsta veckan sedan i mars 2023.

Sysselsättningen i USA ökade mindre än väntat i augusti, och som en följd valde investerare att överge megacapaktier. Jättarna Amazon och Alphabet föll 3,7 procent, respektive 4 procent, medan Meta tappade 3 procent. Även Nvidia och AMD föll omkring 4 procent vardera.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,73 procent till 5 408,42. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,83 procent som lägst och 0,35 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 2,55 procent till 16 690,83. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,68 procent som lägst och 0,23 procent som högst.

Sektormässigt hade fastigheter den bästa utvecklingen, plus 0,01 procent, medan telekom noterades för den svagaste utvecklingen, minus 2,90 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 1 punkt till 3,72 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,74 procent.

Brentoljan backade 2,24 procent till 71,06 dollar och WTI-oljan sjönk 2,14 procent till 67,67 dollar. Brent står i dag i 71,91 dollar, medan WTI-noteringen är 68,55 dollar.

Guldpriset (termin) backade 0,73 procent till 2 524,60 dollar. I dag står guldet i 2 527,30 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1089 mot euron, från 1,1112 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1078. En dollar kostar i dag 10,3180 kronor, att jämföra med 10,3013 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna föll under veckans första handelsdag och följde på nedgångarna i USA. Investerarnas blickar fästes på Japans reviderade BNP-siffra för andra kvartalet och färska KPI-siffror från Kina.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,48 procent till 36 215,75. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -3,14 procent som lägst och -0,39 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,68 procent till 2 579,73. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,86 procent som lägst och -0,53 procent som högst.


Affärer


Riskkapitalbolaget EQT förvärvar GeBBS Healthcare Solutions av ChrysCapital. GeBBS grundades 2005 och specialiserar sig på tjänster inom revenue cycle management, health information management och medical billing services. Bolaget ska nu växa vidare inom bland annat nya kundsegment och genom förvärv.

Internationella skoloperatören Nord Anglias ägare, EQT och Canada Pension Plan Investment Board, diskuterar med investerare om att gemensamt investera minst 5 miljarder dollar i det internationella skolföretaget. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till källor.

Budgivaren Notalp Logistik höjer sitt kontantbud på logistikbolaget Jetpak till 104,50 kronor per aktie från 98 kronor per aktie, och förlänger acceptperioden fram till och med den 20 september.

Hälsovårdsbolaget Bonzun avbryter processen med att genomföra ett omvänt förvärv av norska Reltime och man kommer istället att gå vidare med andra intressenter. Detta på grund av att förutsättningarna under sommaren förändrats.

Företagsnytt


Läkemedelsbolaget Astra Zenecas och Daiichi Sankyos läkemedelskandidat datopotamab deruxtecan visade i fas 3-studien TROPION-Lung01 att den hade en meningsfullt större effekt än docetaxel hos patienter med biomarkören TROP2-QCS.

Betalningslösningsbolaget Klarna, som närmar sig en börsnotering, får nu omfattande kritik av Finansinspektionen, FI, för sitt arbete mot penningtvätt. Det framgår av en preliminär bedömning som Dagens industri, Di, tagit del av.

Forskningsbolaget Cantargia presenterar nya resultat från två kliniska studier med sin läkemedelskandidat nadunolimab i kombination med andra cancerläkemedel. Nadunolimab har i ena studien kombinerats med cellgifter i form av platina-dubblett i 40 patienter med icke-småcellig lungcancer, NSCLC, samt i den andra studien getts till 15 patienter som tidigare behandlats med immunterapin pembrolizumab mot huvud/halscancer, samt fem fall av 5 NSCLC och ett med malignt melanom.

Investmentbolaget Svolders substansvärde minskade med 2 kronor till 57 kronor per aktie under föregående vecka. Hittills i år har substansvärdet ökat med 4 procent.

Svenska batteritillverkaren Northvolt har en mycket ansträngd ekonomi, enligt källor till Dagens industri. Tidningen uppger att ett mycket intensivt arbete just nu pågår för att rädda bolaget. Framöver ska man presentera en ny strategiplan och källorna säger att en rekonstruktion inte är aktuell.

Sverige


SEB:s Boprisindikator för september visar på att hushållens förväntningar vänder upp igen och stiger med fyra enheter, till 47 från 43 månaden innan. Hushållens förväntningar på styrräntan om ett år sjunker med 0,22 procentenheter till 3,10 procent.

Från omvärlden


Flygplanstillverkaren Boeing har nått ett preliminärt avtal med ett fackförbund som representerar över 30 000 anställda inom monteringen. Uppgörelsen kommer några dagar innan det befintliga avtalet skulle löpa ut, vilket riskerade utlösa en strejk.

Aktivistinvesteraren Cevian Capital, som leds av Christer Gardell, har ökat på sin position i det schweiziska försäkringsbolaget Baloise till 9,4 procent. Den svenska aktivistinvesteraren vill att Baloise fokuserar på länder där man är som starkast och där marknadsandelarna är mer betydande, skriver Financial Times med hänvisning till källor.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump leder över Kamala Harris i en ny opinionsundersökning från New York Times/Siena College. Ledningen är knapp, och Trump landar på 48 procent, medan Harris får 47. Resultatet är i princip oförändrat i jämförelse med en mätning som utfördes i juni då Biden hoppade av som presidentkandidat.

Amerikanska storbanken Bank of America bedömer nu att Federal Reserve kommer att sänka sin styrränta med 25 punkter per möte under resterande del av året och med start i september. Därefter väntas takten sänkas till 25 punkter per kvartal från och med mars nästa år.

Makro


Konsumentpriserna i Kina ökade mindre än väntat i årstakt i augusti och steg 0,6 procent. Bloomberg analytikerkonsensus väntade en ökning på 0,7 procent. Åt andra hållet gick producentpriserna i Kina som minskade mer än väntat i augusti. På årsbasis sjönk producentpriserna 1,8 procent, väntat var en minskning på 1,5 procent.

Aktierekommendationer


Affärsvärlden ger köpråd för Tcecur

Affärsvärlden anser att Sagax D-aktie är fortsatt köpvärd

Di ser uppsida på drygt 30 procent i Coor - sätter köp

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
08:15 Sectra

Stämmor

09:00 Nosium (extra), 10:00 Chargepanel (extra), 11:00 Clas Ohlson

Handlas exklusive utdelning
Africa Oil (utd 0,025 USD), Elekta (utd 1,20 kr)

Övriga händelser
08:00 Finnair passagerarstatistik
11:00 SAS passagerarstatistik

MAKRO

10:00 Taiwan handelsbalans
10:30 EMU Sentix investerarförtroende
12:00 Irland industriproduktion
12:00 Lettland KPI
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:00 Mexiko konsumentförtroende
14:00 Mexiko KPI
16:00 USA grossistförsäljning
16:00 USA grossistlager reviderad
17:00 USA inflationsförväntningar
21:00 Argentina industriproduktion


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt