Morgonkollen 20 september - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 20 september - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

20 september 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen svagt nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,32 procent, FTSE 100-terminen backar 0,61 procent och DAX terminen sjunker 0,41 procent.

New York


De amerikanska börserna rusade uppåt på torsdagen i spåren av Federal Reserves
påbörjade räntesänkningscykel då Fed på onsdagen sänkte räntan för första gången på fyra år. Nya stängningsrekord noterades för Dow Jones Industrial Average och S&P 500. Uppgången leddes av teknologisektorn som gynnas av lägre räntor.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,70 procent till 5 713,64. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 1,21 procent som lägst och 2,05 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 2,51 procent till 18 013,98. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 1,91 procent som lägst och 3,00 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 3,08 procent, medan dagligvaror noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,58 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 1 punkt till 3,72 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,71 procent.

Brentoljan steg 1,67 procent till 74,88 dollar och WTI-oljan ökade 1,83 procent till 71,16 dollar. Brent står i dag i 74,72 dollar, medan WTI-noteringen är 71,01 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,62 procent till 2 614,60 dollar. I dag står guldet i 2 618,70 dollar.

Dollarn försvagades till 1,1162 mot euron, från 1,1120 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1167. En dollar kostar i dag 10,1525 kronor, att jämföra med 10,1607 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien-regionen uppvisar en blandad utveckling på fredagen. I Japan pekar kurserna dock uppåt i spåren av uppgången på Wall Street. Japanska och kinesiska centralbankerna lämnade som väntat styrräntorna oförändrad idag. Från Japan har också nya inflationssiffror kommit som var i linje med förväntningarna.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,53 procent till 37 723,91. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 1,34 procent som lägst och 2,21 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,97 procent till 2 642,35. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,87 procent som lägst och 1,66 procent som högst.

Affärer


Riskkapitalbolaget EQT förvärvar indiska Indostar Home Finance för 210 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor. Indostar grundades 2017 och tillhandahåller bostadslån till låginkomsttagare och mindre företag.

Företagsnytt


Betaltjänstbolaget Qliro genomför en riktad nyemission som tillför 50 miljoner kronor före transaktionskostnader. Teckningskursen 23,275 kronor fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och motsvarar en rabatt på 5,0 procent mot senaste stängningskursen på torsdagen.

Det pågår just nu intensiva förhandlingar mellan svenska batteritillverkaren Northvolts långivare och Northvolt. Det framgår av dokument som Dagens Nyheter tagit del av. Enligt dokumenten har långivarna under den senaste månaden haft upprepade telefonkonferenser och omröstningar sinsemellan på grund av att Northvolt begärt ändringar i lånevillkoren.

Mobiloperatören Millicom meddelar att Mauricio Ramos har avgått som styrelseordförande för bolaget. Maxime Lombardini kommer att ta över som icke-exekutiv interim styrelseordförande. Ramos har haft en central roll i företagets utveckling och förändringar och var först vd för att sedan bli ordförande.

Sverige


Hui bedömer att den svenska detaljhandeln, mätt som löpande priser, växer med 1,5 procent i år och 3,5 procent nästa år. Prognosen för i år har sänkts från tidigare 2 procents tillväxt. Årets uppgång väntas främst vara drivet av dagligvaruhandeln. Det syns nu även en volymtillväxt och prisökningstakten i den sektorn har stabiliserats på en låg nivå. Det syns även en volymtillväxt i sällanköpshandeln.

Utländska delår


Amerikanska transportjätten Fedex redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2024/25. Det justerade resultatet per aktie var samtidigt sämre än väntat vid 3,60 dollar, väntat 4,75. Bolaget sänker också helårsutsikterna, vilket fick aktien att rasa drygt 11 procent i efterhandeln.

Amerikanska husbyggarföretaget Lennar redovisar en delårsrapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/24 som överträffar förväntningarna.
Resultat per aktie uppgick till 4,26 dollar, att jämföra med väntade 3,64.

Från omvärlden


Tyska fordonstillverkaren Mercedes-Benz Group reviderar sin prognos och förväntar sig nu en rörelsemarginal på 7,5-8,5 procent i år, mot tidigare 10-11 procent.
Bolaget uppger att rörelseresultatet kommer att bli “väsentligt lägre” jämfört med året innan. Tidigare har också landskollegan BMW sänkt sin marginalprognos för helåret.

Kina överväger att ta bort några av de största kvarvarande restriktionerna för bostadsköp efter att tidigare åtgärder misslyckats med att få fart på marknaden. Det uppger källor till Bloomberg News. Tillsynsmyndigheterna ska enligt uppgifterna arbeta med ett förslag som skulle tillåta storstäder som Shanghai och Peking att lätta på restriktionerna för köpare som inte är från staden.

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks läkemedel mot övervikt, Wegovy, har rekommenderats av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för uppdatering av produktetiketten. Etiketten ska nu uppdateras med information om att patienter med hjärtsvikt med bevarad ejektionsfraktion, upplevde minskade symtom och förbättrad fysisk förmåga efter behandling med Wegovy.

Tysklands regering ser nu över på vilka sätt man skulle kunna stötta den krisande tyska fordonstillverkaren Volkswagen. Det säger ekonomiminister Robert Habeck i ett uttalande enligt Reuters. Habecks uttalande kommer efter att tyska Manager Magazin skrivit att Volkswagen kan tvingas att säga upp omkring 30 000 anställda i landet.

Sportartikeljätten Nike byter ut sin vd John Donahue mot pensionerade och mångårige chefen Elliott Hill. Beskedet fick fart på Nike-aktien, som lyfte med över 7 procent i efterhandeln.

Makro


Konsumentpriserna i Japan ökade som väntat med 3 procent i årstakt i augusti. I juli låg takten på 2,8 procent. Även kärn-KPI kom in som väntat.

Kina lämnade som väntat ettåriga benchmarkräntan, loan prime rate, oförändrad vid 3,35 procent. Även den femåriga motsvarigheten lämnades oförändrad.

Japan lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 0,25 procent.

Konsumentförtroendet i Nederländerna ökade i september till -21, från -25 i augusti.

Detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien ökade mer än väntat med 2,5 procent i årstakt i augusti, väntat 1,3 procent. I juli låg takten på 1,5 procent.

Konsumentförtroendet i Danmark ökade i september till -6,8 från -7,4 föregående månad.

Producentpriserna i Tyskland sjönk mindre än väntat med 0,8 procent i årstakt i augusti. Väntat var -1 procent. I juli låg årstakten också på -0,8 procent.

Aktierekommendationer


Nordea höjer Securitas till köp (behåll), riktkurs 153 kronor

Deutsche Bank sänker Essity till sälj (behåll), upprepar riktkurs 270 kronor

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Leading Edge Materials, Trainimal

Stämmor

10:00 Compodium (extra), 11:00 Eblitz Group, 13:00 Rusta

Handlas exklusive utdelning
Tietoevry (utd 0,735 EUR)

Corporate Actions

Neobo första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter flytt från First North

MAKRO

08:45 Frankrike företagens förtroende
09:00 Turkiet konsumentförtroende
10:30 Hongkong KPI
11:00 Belgien konsumentförtroende
12:00 Lettland PPI
14:30 Kanada detaljhandel
14:30 Kanada PPI
16:00 EMU konsumentförtroende preliminär
17:00 ECB tal av Lagarde
19:00 USA oljeriggar från Baker Hughes


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien EQT

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt