Morgonkollen 17 september - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 17 september - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

17 september 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen i en oregelbunden tendens.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,37 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,56 procent och DAX terminen stiger 0,38 procent.

New York


New York-börserna handlades i en avvaktande handel på måndagen. Investerarna inväntar Federal Reserves räntebesked som kommer under pågående handelsdag på onsdag. I nyhetsflödet steg Bausch + Lomb på budspekulationer och Intel ökade på ett stort kontrakt med amerikanska försvarsmakten.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,13 procent till 5 633,09. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,38 procent som lägst och 0,18 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,52 procent till 17 592,13. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,15 procent som lägst och -0,37 procent som högst.

Sektormässigt hade finans den bästa utvecklingen, plus 1,22 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,95 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 4 punkter till 3,62 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,62 procent.

Brentoljan steg 1,59 procent till 72,75 dollar och WTI-oljan ökade 2,10 procent till 70,09 dollar. Brent står i dag i 73,04 dollar, medan WTI-noteringen är 70,54 dollar.

Guldpriset (termin) backade 0,07 procent till 2 608,90 dollar. I dag står guldet i 2 604,90 dollar.

Dollarn försvagades till 1,1135 mot euron, från 1,1077 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1124. En dollar kostar i dag 10,1841 kronor, att jämföra med 10,1691 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Utvecklingen på börserna i Asien är blandad på tisdagen, med en tydlig nedgång i Tokyo och motsvarande uppgång i Hongkong. Flera börser i regionen har helgstängt, däribland Shanghai, Shenzhen, Taiwan och Sydkorea på tisdagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,03 procent till 36 203,22. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,06 procent som lägst och 0,22 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,60 procent till 2 555,76. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,97 procent som lägst och 0,39 procent som högst.

Affärer


CFME Partners förklarar sitt bud på friktionsmätningsbolaget Sarsys ovillkorat efter att Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, beslutat att lämna anmälan utan åtgärd. Budgivaren fullföljer därmed sitt bud. Den oberoende budkommittén har rekommenderat aktieägarna att inte acceptera budpliktsbudet. Bakom CFME ligger Sarsys huvudägare Runway Safe och Tron Capital.

Företagsnytt


Fritidsproduktsbolaget Dometic vinstvarnade på morgonen. Bolaget kommer uppvisa en negativ organisk tillväxt på cirka 15 procent i det tredje kvartalet, jämfört med året innan, till följd av försämrade marknadsförhållanden.  Förutom en minskande försäljning, förväntar sig Dometic att redovisa en ebita-marginal före jämförelsestörande poster på 8-9 procent.

Industrileverantören Mildef håller i dag kapitalmarknadsdag i Stockholm. Bolaget upprepar sitt lönsamhetsmål, innebärande en ebita-marginal på minst 15 procent, liksom strategierna framåt för fortsatt hög tillväxt. Bolaget förväntar sig en accelererad tillväxt för de kommande åren.

Fastighetsbolaget NP3 har ingått villkorade förvärv av fastigheter till ett värde av 755 miljoner kronor och förvärv av 29,6 procent av aktierna i intressebolaget Cibola för ett underliggande fastighetsvärde på 620 miljoner kronor. NP3 har för att finansiera förvärven genomfört en riktad nyemission på 1 miljard kronor. Teckningskursen på 250 kronor per aktie motsvarar en rabatt på 4,4 procent mot måndagens stängningskurs.

SEB minskar antalet divisioner och skapar en ny roll som operativ chef, COO, som ett led i en ny organisationsstruktur. Ny operativ chef och ställföreträdande vd blir Jonas Ahlström. Banken kommer att slå ihop sin förmögenhets- och kapitalförvaltningsverksamhet i en division, Wealth & Asset Management. Andra divisioner byter namn.

Den svenska staten ska inte bli en delägare i krisande svenska batteritillverkaren Northvolt. Det säger statsminister Ulf Kristersson till Dagens industri. Det är därmed inte aktuellt med något statligt stödpaket.

Diagnostikföretaget Immunovia har presenterat detaljerade resultat från modellutvecklingsstudien vid amerikanska cancerforskningsorganisationen AACR:s speciella konferens om bukspottkörtelcancer.

Forskningsbolaget Wntresearch stoppar den kliniska fas 2-studien Neofox, som utvärderar läkemedelskandidaten Foxy-5 som en potentiell ny behandling vid tjocktarmscancer. Bakgrunden är att resultaten indikerar att Foxy-5 endast har begränsade kliniska effekter.

Sverige


Försäljningen i den svenska dagligvaruhandeln steg med 4,4 procent i augusti jämfört med samma månad 2023, visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Justerat både för inflation och kalendereffekt uppskattas försäljningsutvecklingen till 2,1 procent.

Regeringen och SD vill införa en tioårig grundskola med start hösten 2028, erfar Sveriges Radios Ekot. Den nuvarande obligatoriska förskoleklassen ska ersättas med en ny första årskurs i skolan. Regeringen presenterar höstbudgeten på torsdag den 19 september.

Från omvärlden


Amerikanska mjukvarubolaget Microsoft höjer sin kvartalsutdelning till 83 cent per aktie, en höjning med 10,7 procent jämfört med tidigare 75 cent per aktie. Utdelningen hamnar därefter på 3,32 dollar per aktie i årstakt, vilket motsvarar en direktavkastning på 0,8 procent. Det är 23:e året i rad som utdelningen höjs.
Microsoft aviserade också ett nytt återköpsprogram på 60 miljarder dollar som löper tills vidare.

E-handelsjätten Amazon har instruerat sin kontorsanställda personal om att man önskar närvaro fem dagar i veckan på kontoren. Det framgår av ett internt meddelande som CNBC tagit del av. Beslutet från vd Andy Jassy är ett betydande skifte från bolagets tidigare inställning till distansarbete, vilken tidigare krävde att kontorsanställda spenderar minst tre av arbetsveckans dagar på kontoret.


Halvledarjätten Intel planerar att göra sin verksamhet inom kontraktstillverkningen (foundry) till en separat enhet, vilket öppnar för att kunna ta in externt kapital. Det framgår av ett memo publicerat på Intels hemsida. Intel-aktien steg 8 procent i efterhandeln. Åtgärderna kommer efter att Intel tappat 60 procent på börsen i år.

Norska biometribolaget Idex har genomfört en placering på 70 miljoner norska kronor. Storleken på den riktade nyemissionen blev större än de 55-65 miljoner norska kronor som bolaget initialt siktade på att dra in. Placeringen omfattar 466,6 miljoner nya aktier till teckningskursen 0,15 norska kronor per aktie. Teckningskursen motsvarar en rabatt på 37,5 procent jämfört med stängningskursen på måndagen.

Makro


Överskottet i Indonesiens handelsbalans blev 2 890 miljoner dollar i augusti. Det var betydligt högre än analytikernas förväntningar vid 1 490 miljoner dollar och utfallet på 472 miljoner dollar föregående månad.

Aktierekommendationer


BNP Paribas Exane höjer Telia till outperform (neutral), riktkurs 40 kronor

DNB sänker Tele2 till behåll (köp), riktkurs 120 kronor

Arctic inleder bevakning på Fabege med köp och riktkurs 125 kronor

Håll ögonen på idag


BÖRS
Stämmor
10:00 Biovica

Corporate Actions

Carbiotix första handelsdag efter split S 1:100 (omvänd split)
Vicore Pharma exklusive rätt N 1:1, 7 kronor per aktie

Börshandel
Shanghaibörsen stängd
Shenzhenbörsen stängd

MAKRO

08:30 Indien grossistpriser
10:00 Sverige ESV budgetprognos
11:00 Tyskland Zew-index
14:15 Kanada byggstarter av hus
14:30 Kanada KPI
14:30 USA detaljhandel
14:55 USA Redbook
15:15 USA kapacitetsutnyttjande
15:15 USA industriproduktion
16:00 USA företagens lager
16:00 USA NAHB husindex
22:30 USA API oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Intel Corporation

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt