Morgonkollen 16 september - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 16 september - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

16 september 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen oregelbundet.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,02 procent, FTSE 100-terminen backar 0,09 procent och DAX terminen sjunker 0,01 procent.

New York


De ledande amerikanska börsindexen steg för femte dagen i rad på fredagen i väntan på Federal Reserves räntebesked på onsdag då centralbanken väntas inleda sin räntesänkningsperiod. Den tioåriga marknadsräntan sjönk några punkter på fredagen.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,54 procent till 5 626,02. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,11 procent som lägst och 0,72 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,65 procent till 17 683,98. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,03 procent som lägst och 0,85 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 1,41 procent, medan hälsovård noterades för den svagaste utvecklingen, plus 0,19 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 3,66 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,65 procent.

Brentoljan backade 0,50 procent till 71,61 dollar och WTI-oljan sjönk 0,46 procent till 68,65 dollar. Brent står i dag i 71,53 dollar, medan WTI-noteringen är 68,68 dollar.

Guldpriset (termin) steg 1,17 procent till 2 610,70 dollar. I dag står guldet i 2 613,40 dollar.

Dollarn försvagades till 1,1077 mot euron, från 1,1074 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1100. En dollar kostar i dag 10,1971 kronor, att jämföra med 10,2561 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Utvecklingen på börserna i Asien är på måndagen blandad då flera tongivande börser håller helgstängt. Från Kina har under helgen en palett med makrostatistik presenterats som visade en sämre än väntad utveckling för detaljhandeln och industriproduktionen. Även boprisfallet fortsatte.

Hongkongbörsens Hang Seng index var under pågående handel oförändrad medan S&P/ASX i Australien steg runt 0,2 procent.

Företagsnytt


Diamantgruvbolaget Lucara Diamond har utvunnit en extraordinär rådiamant på 1 094 carat vid Karowe-gruvan i Botswana. Diamanten är den sjätte som företaget hittat som är större än 1 000 carat.

Heminredningsbolaget Embellences vd Olle Svensk avser att lämna sitt uppdrag senast till mars 2025.

Medicinteknikbolaget Integrums vd och grundare Rickard Brånemark lämnar vd-posten för att istället gå över i den nya rollen som Chief Scientific Advisor. I samband med detta utses styrelseledamoten Scott Flora till tillförordnad vd med omedelbar verkan.

Luftreningsbolaget Lightairs nyvalda styrelse har utsett Lars Andersson till styrelseordförande, och beslutat att omgående återanställa Lars Liljeholm som vd och koncernchef.

Nätmäklaren Avanza Banks vice vd och operativa chef Gunnar Olsson har beslutat sig för att lämna bolaget. Olsson har varit operativ chef sedan 2018, och vice vd från och med 2021. Han var också tillförordnad vd under ett halvår från november 2023 fram till slutet av mars i år.

Läkemedelsbolaget Bioinvents onkolytiska virus BT-001 har visat på antitumöraktivitet i en pågående fas 1/2a-studie i patienter med svårbehandlade (refraktära) solida tumörer. Det framgår av nya data som presenteras vid den årliga kongressen European Society for Medical Oncology (ESMO).

Svenska batteritillverkaren Northvolt genomför totalt stopp för såväl utlägg, inklusive resor. Beslutet omfattar samtliga länder där batteriuppstickaren har fabriker, rapporterar SVT. Det har varit ett negativt nyhetsflöde runt Northvolt den senaste tiden och SVT rapporterade nyligen att företagets räkningar har hamnat hos Kronofogden.

Teleinstallationsbolaget Eltel har tecknat ett ramavtal med Försvarsmakten avseende tillverkning av master och torn, samt delar till dessa. Kontraktet löper i två år med möjlighet till fem års förlängning. Det uppskattade kontraktsvärdet är upp till 400 miljoner kronor, inklusive optioner.

Sverige


Byggkostnadsindex för flerbostadshus sjönk med 0,1 procent i augusti jämfört med juli och ökade 1,2 procent i årstakt. I juli låg årstakten på 1,9 procent. Årstakten i augusti är den lägsta sedan oktober 2020.

Från omvärlden


Halvledarjätten Intel har säkrat ett kontrakt med den amerikanska försvarsmakten värt upp till 3,5 miljarder dollar, enligt källor till Bloomberg News. Den hemliga satsningen, Secure Enclave, syftar till att etablera produktion av avancerade chip med tillämpningar inom militär och underrättelsetjänst

En person har gripits misstänkt för ett mordförsök på Donald Trump vid en golfklubb i Florida, inte långt från ex-presidentens hem i Mar-a-Lago. Det rapporterar SVT.

Linsjätten Bausch + Lomb arbetar med investmentbanken Goldman Sachs för att testa intresset bland eventuella köpare. Det rapporterade Financial Times under helgen med hänvisning till uppgifter från källor. Linsspecialisten väntas locka intresse från riskkapitalbolagen.

Makro


Industriproduktionen i Kina ökade mindre än väntat med 4,5 procent i årstakt i augusti, väntat 4,7 procent. I juli låg ökningen på 5,1 procent.

Detaljhandelsförsäljningen i Kina ökade mindre än väntat med 2,1 procent i årstakt i augusti, väntat var ökning med 2,5 procent. I juli var årstakten 2,7 procent.

Huspriserna i Kina sjönk 0,73 procent i månadstakt i augusti, att jämföra med -0,65 procent i juli.

Fasta investeringar i Kina ökade 3,4 procent under januari-augusti. Väntat var en ökning med 3,5 procent, enligt Bloomberg. Under januari-juli låg ökningen på 3,6 procent.

Producentpriserna i Danmark ökade 5,8 procent i årstakt i augusti. I juli låg årstakten på 0,3 procent.

Aktierekommendationer


Börsveckan rekommenderar köp av Pandora, Meko och Netel i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Nordic Waterproofing, Arise och Eolus Vind.

Dagens Industri rekommenderar köp i Sandvik.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Goobit Group, My Beat, Phase Holographic

Stämmor

10:00 Fleming Properties (extra), 14:00 Solidx, 16:00 Pion Group (extra)

Corporate Actions

Invent Medic exklusive rätt N 1:1, 31 öre per aktie

Börshandel
Shanghaibörsen stängd
Shenzhenbörsen stängd
Tokyobörsen stängd

MAKRO

08:30 Schweiz PPI
09:00 Tjeckien PPI
10:00 Italien KPI reviderad
11:00 EMU handelsbalans
11:00 Italien handelsbalans
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:30 USA Empire tillverkningsindex


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Lucara Diamond

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt