Tre starka skäl: Investera i bolaget som adresserar den gröna omställningen i storstäder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Tre starka skäl: Investera i bolaget som adresserar den gröna omställningen i storstäder

Tre

Clean Motion utvecklar och erbjuder hållbara transportlösningar för urbana miljöer, med fokus på att minska koldioxidutsläpp och öka energieffektiviteten i leveranskedjan. Bolagets framtida flaggskeppsprodukt, EVIG, är ett eldrivet lättviktigt samt trehjuligt fordon utrustat med solcellspaneler för att bemöta den ökade efterfrågan på hållbara transportalternativ  inom last-mile-leveranser.

EVIG har under juni år 2024 uppnått en viktigt milstolpe i att erhålla godkännande för vägtrafik samt försäljning inom EU. Bolaget innehar en innovativ produkt inom hållbara leveransalternativ och förväntas därmed, genom ett konkurrenskraftigt produktutbud och vidhängande tjänster, kapitalisera på den starkt växande marknaden.

Finansiering för att kapitalisera

Clean Motion genomför nu en företrädesemission för att stärka Bolagets finansiella position och möjliggöra fortsatt tillväxt. Emissionskapitalet uppgår till 44,7 MSEK vid full teckning före emissionskostnader.

Analyst Group estimerar allokering mot följande områden:

I syfte att förbereda Bolaget för en ökad efterfrågan förväntas signifikant kapital allokeras mot produktionsprocessen av EVIG, i form av handelsvaror och andra bruttokostnader. Vidare estimeras kapitalet fördelas mot säkerställning av kapitalbindningen i den vardagliga operationella verksamheten i takt med en estimerad ökad försäljning. I samband med kommersialiseringen av EVIG estimeras Bolaget utföra åtgärder för att skapa en ökad kundmedvetenhet genom att allokera kapital mot marknadsföring samt närvaro på diverse branschmässor.

Dessutom prognostiseras en mindre del av kapitalet att allokeras mot anpassningar av EVIG samt potentiell nödvändig FoU-finansiering mot utvecklandet av den fyrhjuliga fordonsmodellen.

Resterande kapital estimeras att allokeras mot övriga kostnader relaterade till verksamheten. Vidare finns det vidhängande optioner, i form av TO3 vilket kan inbringa ytterligare ca 22 MSEK vid full teckning under september år 2025, vilket kan främja tillväxtsatsningar ytterligare.

Sammantaget ser Analyst Group en attraktiv investeringsmöjlighet att teckna i emissionen till en Pre-Money värdering om 39 MSEK i Clean Motion.

Läs Analyst Groups analys här.

Färdigställd konkurrenskraftig produkt

Clean Motion har under de senaste åren genomgått en utvecklingsfas för att säkerställa ett konkurrenskraftigt fordon som prissätts till en tredjedel av priset för ett liknande elfordon med samma lastkapacitet. Detta möjliggörs genom att EVIG är fem gånger så energieffektiv i jämförelse med andra elfordon, främst tack vare fordonets låga vikt.

I samband med det lägre behovet av en välutvecklad laddningsinfrastruktur är därmed driftkostnaderna för EVIG endast 8 % jämfört med motsvarande eldrivna fordon, vilket positionerar Clean Motion med en konkurrenskraftig produkt i en attraktiv marknad.

Pressbild Clean Motion

Ökad produktionskapacitet förväntas påvisa skalbarhet

Bolaget har kommunicerat en estimerad bruttomarginal om ca 50 % för EVIG, härlett från försäljningspriset om 178 000 SEK. Bolaget har en låg rörelsekapitalbindning tack vare licenseringstillverkning utanför EU samt genom goda relationer med leverantörer, vilket möjliggör förmånliga betalningsvillkor. Vidare förväntas den operationella kostnadsbasen vara semi-fixerad till följd av det låga investeringsbehovet som är förknippat med den nya produktionsanläggningen, vilket förväntas realisera den operationella hävstången och därmed leda till en marginalexpansion.

Analyst Group estimerar att Bolaget behöver sälja ca 240 fordon per år, motsvarande en årlig om-sättning om ca 43 MSEK, för att nå break-even, vilket kan sättas i relation till kapaciteten om 600 fordon i Bolagets produktionsanläggning. Därefter estimeras Bolagets operationella hävstång resultera i en marginalexpansion i takt med att försäljningsvolymerna ökar.

Tre anledningar till att investera i Clean Motion

Innovativ lösning: Länder i södra Europa har en mindre utvecklad laddningsinfrastruktur vilket försvårar elektriska hållbara last-mile-leveranser. Clean Motions fordon EVIG adresserar problematiken genom att vara utrustad med solcellspaneler på taket och därigenom differentiera sig mot konkurrenter i form av att reducera behovet för en välutvecklad laddningsinfrastruktur. På så sätt bemöter EVIG den rådande efterfrågan för hållbara transportlösningar inom stadsmiljöer.

Produktionsanläggning möter efterfrågan: Ett av Europas största logistikföretag har påbörjat pilottester av EVIG. På grund av den påvisade efterfrågan har Clean Motion nyligen färdigställt en större produktionsanläggning med kapacitet för att producera volymer om 600 fordon per år. Bolaget förväntas därför vara gynnsamt positionerat för att bemöta den bevisade efterfrågan, genom att skala upp produktionsvolymen med låga investeringskrav.

Robust marknadstillväxt: Den europeiska marknaden för last-mile-leveranser estimeras växa med en årlig tillväxt (”CAGR”) om 16 % fram till år 2030. Vidare förväntas den större mängden last-mile-leveranser att öka den totala mängden koldioxidutsläpp, vilket Clean Motion motverkar genom klimatneutrala fordon. Marknaden för eLCVs estimeras femfaldigas fram till år 2030, vilket förväntas bidra till en ökad efterfrågan på Clean Motions produkter framgent.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Nyheter om Clean Motion

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt