Vd: Rimligt med Klarna på börsen 2025
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Vd: Rimligt med Klarna på börsen 2025

Vd:

Finanskoncernen Klarna gör en kraftig resultatförbättring under årets första halvår. Intäkterna lyfter med 27 procent och betalningsvolymen har rusat upp till över en biljon kronor på ett år.

Klarnachefen Sebastian Siemiatkowski har redan tidigare bekräftat för TT att Klarna är redo för en börsnotering. Bland annat sedan bolaget i sommar sålt sin kassalösning och samtidigt fortsatt bredda verksamheten med ett transaktionskonto med ett cashback-verktyg för Klarnas kunder.

Det har i affärspressen även rapporterats om att Klarna för samtal med investerare om en försäljning av befintliga aktier inför börsnoteringen.

"Väldigt realistisk och rimlig"

Flera vanligen initierade medier har på senare tid pekat ut Wall Street och början av 2025 som den plan som ligger inför noteringen. Men det saknas än så länge officiell bekräftelse på datum och plats.

– Tidslinjen du pratar om låter i min värld väldigt realistisk och rimlig, säger Siemiatkowski i en intervju med tidningen Di.se i samband med tisdagens rapport.

I en kommentar i delårsrapporten lyfter han samtidigt fram att Klarna etablerat partnerskap med fler än 68 000 nya handlare "vilket ökat engagemanget från våra konsumenter och har bidragit till en fantastisk intäktstillväxt på 27 procent under första halvåret 2024".

Han tillägger att betalningsvolymen hos Klarnanätverket de senaste tolv månaderna har lyft till "en biljon kronor" (1 000 miljarder kronor).

Vände till justerad vinst

Enligt rapporten har Klarna under halvåret även gjort nya viktiga framsteg i USA – en avgörande pusselbit i siktet på den globala närvaro bolaget vill ha när aktien ska noteras på börsen.

Klarna hävdar i delårsrapporten att bolaget är "den föredragna partnern" för en fjärdedel av de 100 främsta amerikanska handlarna och lyfter även fram fördjupade partnerskap med branschledande amerikanska aktörer som Airbnb, Expedia och Uber och en intäktsökning i USA på 38 procent under första halvåret i år.

Fakta: Intäkterna lyfte med 27 procent

Fintechbolaget Klarna redovisar en förlust före skatt på 262 miljoner kronor för årets första halvår. Det är en tydlig förbättring jämfört med förlusten på 1,9 miljarder kronor under motsvarande period ett år tidigare – även om kreditförlusterna fortsätter uppåt snabbt.

Det justerade rörelseresultatet – där poster som inte är direkt relaterade till företagets kärnverksamhet har rensats bort – blev en vinst på 673 miljoner kronor. Det kan jämföras med en förlust på 456 miljoner ett år tidigare.

Resultatet stärks av ökade intäkter och en ökad användning av AI, som drar ned behovet av avlönad personal.

Köp-nu-betala-sen-bjässens intäkter under kvartalet växte med 27 procent till 13,3 miljarder kronor från 10,5 miljarder ett år tidigare. Ränteintäkterna steg 11 procent till 2,0 miljarder, medan transaktions- och tjänsteintäkterna lyfte 30 procent till 11,2 miljarder.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Klarna

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Klarna

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt