Metso överväger fusion med Sandviks gruvdivision
Enligt uppgifter till Dagens industri undersöker finländska verkstadsbolaget Metso en potentiell sammanslagning med Sandviks gruvutrustningsaffär. Affären förväntas få stöd från Metsos största ägare, men det är oklart hur Sandviks storägare Fredrik Lundberg kommer att ställa sig.
- Metso överväger fusion med Sandviks gruvdivision.
- Stöd från Metsos största ägare förväntas.
- Sandviks storägare Fredrik Lundbergs ställningstagande osäkert.
Enligt en rapport från Finwire och Dagens industri undersöker finländska Metso möjligheten att slå sig samman med Sandviks gruvutrustningsverksamhet. Sandviks gruvdivision utgör cirka 60 procent av verkstadskoncernen, och en sådan affär kan leda till betydande omstruktureringar inom båda bolagen.
Stöd från Metsos största ägare
Affären väntas få uppbackning från Metsos två största ägare: det statliga ägarbolaget Solidium och aktivistfonden Cevian Capital, som leds av Christer Gardell. Dessa parter ser positivt på en sammanslagning, vilket kan skapa ett starkare och mer konkurrenskraftigt bolag inom gruvutrustning.
Osäkerhet kring Fredrik Lundbergs ställning
Trots det starka stödet från Metsos sida är det ännu oklart hur Sandviks storägare Fredrik Lundberg kommer att ställa sig till en sådan transaktion. En uppgiftslämnare säger: "De flesta vill göra den här affären. Det stora frågetecknet är Fredrik Lundberg, det finns en risk att han tycker att det är för tidigt att dela Sandvik ännu en gång."
Sandvik har nyligen genomfört en liknande omstrukturering då specialståldivisionen Alleima knoppades av i augusti 2022, vilket har varit framgångsrikt för Alleimas aktieägare.
Potentiella effekter av en sammanslagning
Om Metso och Sandviks gruvutrustningsaffär går samman, skulle Sandviks verktygsaffär bli ett fristående bolag. En person med insyn i koncernen kommenterar: "Sandvik består i dag av två verksamheter utan några som helst kopplingar, men man har organiserat det i vad som i praktiken är fyra affärsområden för att dölja det uppenbara – att för minoritetsaktieägarna är Sandviks struktur en väldigt dyr industriromantik."
Vad gäller konkurrensmyndigheter, bedöms det att de skulle godkänna affären utan krav på eftergifter. En uppgiftslämnare säger: "Konkurrensmyndigheterna i EU har blivit mjukare och inser generellt att det behövs större bolag i Europa för att säkra konkurrenskraften."
Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att rapportera vidare om denna potentiella affär och dess konsekvenser.