Med en årlig tillväxt på 37 procent är AI glödhett – Här är fonden som drar nytta av temat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Med en årlig tillväxt på 37 procent är AI glödhett – Här är fonden som drar nytta av temat

Med

Med en förväntad årlig tillväxt på 37% fram till 2030, spås marknaden för AI-hårdvara, mjukvara och tjänster att explodera. Att investera i AI-aktier kan vara ett lukrativt sätt att dra nytta av denna tillväxt, men det kräver en del efterforskning för att hitta rätt där ute. Ett alternativ till aktier kanske kan vara en index-följande fond som rider på AI-vågen?

  • Investera i AI kan vara lukrativt men kräver mycket efterforskning för att hitta rätt aktier.
  • Indexfonder med exponering mot AI kan vara ett mindre arbetsintensivt alternativ till lägre risk.
  • Vanguard S&P 500 ETF är en börshandlad fond där dom största innehaven rider på AI-vågen.

Indexföljande fonder eller ETF:er med AI-tema är färdiga "portföljer" som sprider kapitalet över många olika företag inom sektorn. Trots att de kräver mindre arbete, samt till lägre risk, än att investera i specifika aktier behöver du som investerare fortfarande vara vaksam så du hittar rätt.

Det är viktigt att undersöka vilka fonder eller ETF:er du vill äga för att säkerställa att ditt kapital fördelas över rätt företag, i det här fallet företag som verkar inom området AI, och till ett rimligt pris.

En börhandlad fond att överväga

När man som investerare tänker investeringar i det glödheta temat, artificiell intelligens (AI), är det kanske inte så troligt att det är en börshandlad fond eller ETF som det kallas man tänker på i första hand. Men Vanguard S&P 500 ETF kan vara ett bra sätt att dra nytta av den växande efterfrågan inom AI men till en lägre risk jämfört med att investera direkt i några få aktier.

Enligt FactSet, nämnde totalt 152st S&P 500-företag ordet AI i sina rapporter för tredje kvartalet

Enligt FactSet, nämnde totalt 152st S&P 500-företag ordet AI i sina rapporter för tredje kvartalet. Alla dessa bolag kommer inte att utnyttja AI på ett sätt som skapar värde för dig som aktieägare, men några kommer utan tvekan att kunna monetisera tekniken effektivt.

Varför Vanguard S&P 500 ETF är ett intressant alternativ

Av de sju största innehaven i Vanguard S&P 500 ETF, är minst fyra mycket väl positionerade för att monetisera på AI-temat idag och de tre andra rör sig i den riktningen delvis. Amazon, Microsoft och Alphabet är de största molntjänstleverantörerna i världen.

Det innebär att alla tre bör gynnas när andra företag utvecklar AI-applikationer som ska köras molnet. Dessutom har alla tre introducerat generativa AI-assistenter, likt Chat GPT, som är i ropet just nu.

Nvidia är chiptillverkaren som haft en otrolig utveckling på börsen senaste året. Bolaget har byggt upp ett framstående företag genom specialisering inom dedikerade grafikprocessorer (GPU:er). Dessa chip är från början utformade för att leverera högsta prestanda när det kommer till datorspel. Men med tiden och teknikens utveckling började Nvidia's chip sprida sig till nya marknader som kryptovalutautvinning, självkörande fordon och artificiell intelligens (AI).

Idag är Nvidia den dominerande leverantören av AI-chip. Företaget har byggt upp ett mjukvaru-ekosystem som gör det enkelt för kunder att implementera och utveckla AI-modeller på Nvidias chip.

De sju största innehaven i fonden:

  1. Apple: 7%
  2. Microsoft: 7%
  3. Alphabet/Google: 3.8%
  4. Amazon: 3.4%
  5. Nvidia: 3%
  6. Meta: 2 %
  7. Tesla: 1.7%

Detta skriver Yahoo Finance.

S&P 500 indexet har varit en relativt stabil pengamaskin för tålmodiga investerare genom åren. Indexet har genererat en positiv avkastning över varje rullande 20-årsperiod i historien, och har aldrig misslyckats med att återhämta sig från någon korrigering, björnmarknad eller recession. Dessutom har S&P 500 genererat en avkastning på 241% under det senaste decenniet, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 13%.

Därför kanske en indexnära och börshandlad fond med extra exponering mot det uttalat AI-tunga aktier vara ett alternativ att utvärdera om man söker investeringar i det, just nu, glödheta temat på börsen.

Andra läser också: Kapitalisera på "guldrushen" inom AI – Topp 5 bästa teknikfonderna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt