Mårder: Två småbolagsaktier med dubblingspotential
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mårder: Två småbolagsaktier med dubblingspotential

Mårder:

Småbolagsaktier har under 2023 tappat i värde medan större aktier har sått emot bättre. Trots detta finns det fortfarande småbolagsaktier med stor potential, menar Günther Mårder. Efter en djupdykning i ämnet har han identifierat två börsbolag med potential för kursdubbling inom en treårsperiod: Gosol Energy och Frilans Finans.

Detta skriver Günther i en krönika i Dagens industri om.

Potentiella vinnare bland småbolagen

Efter noggranna analyser och omstruktureringar i sin egen aktieportfölj har han nyligen fyllt på med två relativt nya börsbolag; Gosol och Frilans Finans, där han argumenterar för att en kursdubbling känns motiverad inom en treårsperiod.

Det finns drygt 1000 aktier noterade på någon av de olika börsmarknaderna i Sverige. Av bolagen bakom aktierna redovisar ungefär 400 en vinst för de senaste 12 månaderna. Strax över 300 av bolagen har lämnat utdelning till aktieägarna under 2023. Nästan 400 har ett börsvärde som understiger företagets redovisade eget kapital. Endast 45 stycken av bolagen uppfyller samtliga tre kriterier."

Gosol Energy: ett löfte trots mattad kapacitet

Energilösningsbolaget Gosol har haft ett imponerande år, men Mårder varnar för att förväntningarna bör anpassas till ett mer realistiskt scenario inför 2024, givet att hushållens kapacitet har avmattats.

Han skriver: "Men i ett treårigt perspektiv finns goda förutsättningar att nuvarande vinstnivå med bred marginal passerats. Då bör även värderingen ha följt med och ett P/e-tal under 10 vore oväntat lågt. Sammantaget ger det mig en målkurs kring 3,5-4 kronor inom tre år".

Mårder äger 1,5 procent av bolaget sedan noteringen.

Frilans Finans: potential trots tidigare tunn lönsamhet

Om Frilans Finans, ett bolag som tillhandahåller egenanställningstjänster, konstaterar Mårder att företaget historiskt har haft svag lönsamhet. Men han ser skalfördelar som kan leda till en betydande förbättring.

Han skriver: "Med en genomsnittlig tillväxt om 10 procent framåt, efter svagare 2023 och inledning av 2024 har bolaget potential att tjäna drygt 30 miljoner kronor på sista raden kring 2026-2027. Aktien kostar i dag 3,5 kronor vilket motsvarar en värdering av hela företaget kring 100 miljoner kronor". Mårder ser en målkurs på 7-8 kronor inom tre år för Frilans Finans.

Det återstår att se om Mårders förutsägelser kommer att bli verklighet, men hans satsningar på dessa två småbolag visar på en optimism inför framtiden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Frilans

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt