Makrospaningar: Osäkerhet och turbulens präglar augustibörsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Makrospaningar: Osäkerhet och turbulens präglar augustibörsen

Makrospaningar:

Augusti har inletts med kraftiga svängningar på världens börser, vilket följer en sommar av blandad utveckling. Trots att USA-börserna tidigare gynnats av AI-yran, har även de nu drabbats av den globala osäkerheten. Samtidigt har Japan och Indien sett starka uppgångar under juni och juli skriver Placera i en färsk analys av marknaden.

  • Stora börsfall och volatilitet över hela världen
  • AI-yran avtar och investerare blir försiktigare
  • Geopolitiska spänningar och ekonomiska besvikelser påverkar marknaden

Blandad utveckling på globala marknader

Under sommaren har vi sett en varierande utveckling på de globala börserna. Medan den svenska börsen steg blygsamma 1,3 procent mellan juni och juli, har Japan och Indien sett betydande uppgångar, med Nikkei 225 upp 27 procent och den indiska börsen upp 21 procent. Men trots dessa positiva tecken har den globala marknaden präglats av osäkerhet och volatilitet skriver Placera i en färsk spaning.

Osäkerhet kring AI och Kinas ekonomiska politik

En av de faktorer som bidragit till turbulensen är en växande tveksamhet kring AI:s kortsiktiga potential. Dessutom har Kinas kommunistpartis Tredje Plenum inte levt upp till förväntningarna, vilket har ökat osäkerheten kring landets ekonomiska framtid.

Tillsammans med konjunkturbesvikelser i Europa, särskilt i Tyskland, och ett osäkert val i Frankrike, har detta lett till en nedgång i råvarupriserna och påverkat aktiemarknaden negativt.

Fortsatt osäkerhet i USA

Den amerikanska marknaden har också påverkats av en svag arbetsmarknadsrapport för juli. Med inköpschefsindexen för både EMU, Kina och USA under 50-strecket, finns det få tecken på en konjunkturvändning. Samtidigt har den kortsiktiga skuldsättningen hos amerikanska hushåll nått nya rekordnivåer, vilket ökar risken för en hårdlandning under hösten.

Med ytterligare faktorer som en oväntad räntehöjning i Japan och nya geopolitiska spänningar i Mellanöstern, är det inte förvånande att investerare är försiktiga. Vi på Börskollen ser dock att det finns hopp om att kommande räntesänkningar och eventuellt en minskad geopolitisk oro kan bidra till att stabilisera marknaden. Tills dess kan vi förvänta oss fler stökiga dagar innan lugnet lägger sig tror Placera i sin senaste omvärldsspaning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt