Mäklare: Prisuppgång har kommit av sig
Majoriteten av mäklarna tror på stillastående bostadspriser under resten av 2024, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. – Utbudet är fortfarande rekordstort och aktiviteten är relativt låg, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.
Vårens återhämtning på bostadsmarknaden har kommit av sig. Fastighetsbyråns undersökning "Mäklarpanelen" ger fördelen till köparna på den nuvarande bostadsmarknaden.
Enligt mäklarfirman är utbudet på bostadsmarknaden dubbelt så stort jämfört med ett "normalår".
– Det är en väldigt splittrad marknad. Vissa bostäder säljs snabbt och till högre priser men samtidigt är det många som inte blir sålda, säger Johan Engström.
Ökad konsumentkunskap
Anledningen till de stora skillnaderna på marknaden har med utbudet och en relativt låg aktivitet att göra, men också med en ökande konsumentkunskap.
– Vi ser att konsumenten är mer upplyst kring bostadsrättsföreningens ekonomi och liknande, säger Engström.
59 procent av mäklarna i panelen tror på stillastående priser på bostadsrätter under resten av året. 33 procent tror på ökande priser och 8 procent tror att priserna kommer att sjunka. Även när det gäller villor tror 52 procent av mäklarna på stillastående priser.
"Hämmar rörligheten"
I Stockholm ser det lite annorlunda ut. Fler lutar åt prisökningar på bostadsrätter (45 procent) även om flest tror på stillastående priser (48 procent).
– Även om det varit en positiv vår i Stockholm med fler affärer och högre priser så ser vi fortfarande ett rekordstort utbud. Jag tror att vi kommer få ett lite ostadigt halvår framåt utifrån prisbilden.
Är det någon som förlorar på detta?
– Det hämmar rörligheten totalt sett. Det är många som vill förändra sin bostadssituation och nu tar det längre tid att göra den förändringen för många.
Fakta: Fastighetsbyråns Mäklarpanel
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 10-17 juni 2024 och totalt svarade 378 personer. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, större ort, mellanstor ort och liten ort.
Källa: Fastighetsbyrån.
Källa: Markus Botsjö/TT