Lyxhuset släpper parfym för hundar – och går i tankar om börsnotering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Lyxhuset släpper parfym för hundar – och går i tankar om börsnotering

Lyxhuset

Dolce & Gabbana har lanserat en alkoholfri parfym för hundar som kostar över 100 dollar. Produkten, inspirerad av varumärkesägaren Domenico Dolces hund, har dock väckt oro bland djurorganisationer som varnar för potentiella negativa effekter på hundarnas luktsinne.

  • Dolce & Gabbanas nya parfym för hundar kostar över 100 dollar.
  • Produkten har väckt oro från djurorganisationer och experter.
  • Vissa experter menar att starka dofter kan vara skadliga för hundar.

Det italienska modehuset Dolce & Gabbana har lanserat en ny alkoholfri parfym för hundar. Parfymen, som kostar 105 dollar på den brittiska marknaden, har inspirerats av Fefé, varumärkesägaren Domenico Dolces hund. Doften kombinerar "friska och delikata noter av ylang-ylang, mysk och sandelträ" och presenteras i en grönlackerad glasflaska med en 24-karats guldförgylld tass.

Djurskyddsorganisationer uttrycker oro

Enligt Dolce & Gabbana har deras nya produkt certifierats som lämplig för djuranvändning av Safe Pet Cosmetics-programmet. Trots detta har parfymen väckt bekymmer bland djurskyddsorganisationer och experter. Den brittiska djurskyddsorganisationen RSPCA varnar för att parfymer kan störa hundars luktsinne, vilket är avgörande för deras kommunikation och interaktion med omgivningen.

RSPCA:s seniora vetenskapliga rådgivare, Alice Potter, säger att starkt doftande produkter bör undvikas, eftersom vissa dofter kan vara mycket obehagliga för hundar. "Hundar förlitar sig på sitt luktsinne för att kommunicera och interagera med sin miljö samt med människor och andra djur inom den," säger Potter.

Expertutlåtanden om dofters påverkan

Donald Maurice Broom, professor i djurvälfärd vid Cambridge Veterinary School, varnar för att en stark doft kan ha en negativ effekt på hundar om den är närvarande under en längre tid. Enligt Broom kan starka dofter maskera viktiga lukter och därmed påverka hundens förmåga att navigera i sin värld.

Samtidigt noterade Broom att vissa lättare dofter, såsom lavendel, kan ha en lugnande effekt på hundar om de används under en kort period. Även ylang-ylang, som ingår i Fefé, kan ha positiva effekter om det används försiktigt.

RSPCA:s Potter rekommenderar att hundägare väljer presenter som är roliga och berikande för deras husdjur, såsom nya leksaker eller smakliga godbitar, istället för parfymer.

Dolce & Gabbana har ännu inte kommenterat saken, rapporterar CNBC.

Dolce & Gabbana överväger börsen

Den italienska lyxgruppen uttalade sig nyligen i ett pressmeddelande att dom överväger att ta in externa aktieägare och kan även överväga en börsnotering likt andra lyxhus så som LVMH m.fl. I en intervju berättade VD:n Alfonso Dolce att företaget nu är redo att öppna upp sitt kapital för tredje part, antingen genom en börsnotering eller andra finansiella instrument.

Alfonso, som är bror till Domenico Dolce och medgrundare tillsammans med Stefano Gabbana, betonade dock att en sådan öppning måste ske utan att kompromissa med företagets etiska värderingar och respektfulla tillväxt.

Om Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana, som är ett familjeägt företag, visade sina kollektioner för första gången i Milano för cirka 40 år sedan. Under det senaste räkenskapsåret, som avslutades i mars, ökade försäljningen med 17 procent till 1,9 miljarder euro, och Alfonso Dolce förväntar sig en liknande tillväxt i år.

De planerar att öppna 12 nya butiker i USA under de kommande 18 månaderna, där de redan har 72 butiker. Nordamerika är en viktig marknad för Dolce & Gabbana och står för 28 procent av intäkterna, jämfört med 16 procent för Kina.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om LVMH

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien LVMH

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt