Listan: Sveriges största bolag 2024 – så går det för börsens jättar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Listan: Sveriges största bolag 2024 – så går det för börsens jättar

Listan:

Det är en bra spridning på de högst värderade bolagen i Sverige. De tio bolag med allra högst värdering verkar inom så olika branscher som läkemedel, industri, finans, telekom och detaljhandel. Det är också värt att notera att nyare bolag, bland annat inom spel/iGaming, sätter sin prägel på listan. Vi har gått igenom det aktuella börsvärdet på Large Cap-bolagen.

  • Ett läkemedelsbolag ståtar i topp över listan på Sveriges största bolag mätt i börsvärde.
  • Bra spridning på listan med flera olika branscher och både etablerade jättar och färskare aktörer.
  • Investor spelar en nyckelroll, inte bara för tredjeplatsen utan som delägare i flera av bolagen.

AstraZeneca toppar listan med ett imponerande marknadsvärde på över 2 500 miljarder kronor. Även om aktien tappat en del den senaste månaden som en följd av studieresultat som inte levt upp till förväntningarna så behåller den svensk-brittiska läkemedelskoncernen ett järngrepp om förstaplatsen.

Tvåa på listan är ABB, som är känt för sina lösningar inom automation och elektrifiering. Med ett marknadsvärde på cirka 1 100 miljarder kronor har ABB en stark position på den globala marknaden och fortsätter att investera i innovativa teknologier för att förbättra energieffektiviteten.

Investor – ett stort bolag och en nyckelspelare

Investor och Atlas Copco ligger nära varandra med marknadsvärden på 941 miljarder kronor respektive 790 miljarder kronor. Investor, som också är Sveriges mest ägda aktie, är som bekant delägare i flera av bolagen på listan.

Volvo placerar sig också högt, med ett marknadsvärde på 558 miljarder kronor.

Banksektorn är väl representerad, med Nordea som det största bankföretaget i Sverige med ett marknadsvärde på 437 miljarder kronor. Även SEB, Handelsbanken och Swedbank har betydande marknadsvärden.

Inom tekniksektorn utmärker sig Ericsson, med en värdering på 296 miljarder kronor, som en av två stora nätleverantörer i Norden, vid sidan av Nokia. Dessutom har Hennes & Mauritz, med 277 miljarder kronor, visat sin styrka inom detaljhandeln, trots den utmanande marknadssituationen.

Företag som Hexagon, Sandvik, och Assa Abloy representerar en bredare industriell bas, med marknadsvärden på 275 miljarder kronor, 264 miljarder kronor och 373 miljarder kronor respektive. Dessa företag har starka globala närvaro och fortsätter att driva innovation inom sina fält.

Ny generation företag

Avslutningsvis, medan de största företagen i Sverige fortfarande dominerar marknaden, är det värt att notera att det finns en ny generation av företag, som Evolution och NIBE Industrier, som också börjar göra sitt avtryck på börsen, även om de haft det tufft senaste året.

Med ett marknadsvärde på nästan 199 miljarder kronor och 101 miljarder kronor visar dessa företag ändå potential för tillväxt och framgång i framtiden.

Hela listan: Sveriges största företag 2024

Företag Börsvärde (miljarder kronor)
AstraZeneca 2513.8
ABB 1104.5
Investor B 941.0
Atlas Copco B 789.9
Volvo B 558.2
Nordea Bank 437.0
Assa Abloy 373.2
SEB A 323.1
Ericsson B 296.3
Hennes & Mauritz 276.7
Hexagon 274.7
Sandvik 264.4
Swedbank 232.7
Essity B 215.8
Handelsbanken A 203.3
Evolution 198.9
Alfa Laval 193.5
Saab 126.8
Telia Company 123.7
NIBE Industrier 101.1
SCA B 97.5
Boliden 91.6
SKF B 89.5
Tele2 B 75.5
Getinge 52.9
Electrolux B 28.1
Sinch 23.7
Kinnevik B 20.5
Samhällsbyggnadsbolag B 9.9

Källa: Börsdata per den 22/10. Endast Large Cap.

Vi har här valt att hålla det enkelt och därmed inte ta hänsyn till vart huvudkontoret är beläget utan utgått från de bolag som är noterade i Sverige med störst börsvärde i kronor mätt.

Sammanfattningsvis reflekterar denna lista över Sveriges högst värderade företag en stark och diversifierad ekonomi, där innovation och hållbarhet spelar centrala roller. I takt med att marknaderna fortsätter att förändras, kommer dessa företag sannolikt att fortsätta vara i framkant och bidra till den svenska ekonomins tillväxt och utveckling.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Investor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt