Likheter mellan att analysera aktier och trav… och skillnaderna!
Jag har investerat i aktier i över 10 år, och jag har spelat på trav i över 7 år. Inom travet har jag också startat en av Sveriges största hemsidor i form av travcash.se. Ibland får jag frågan om det finns några likheter, och det tänkte jag redogöra för här. Likheterna i analysprocessen är slående.
Den främsta likheten är att båda processerna bygger på informationsinhämtning och att sortera information. När det gäller aktier så vill du, oavsett vilken strategi du har, samla information om bolaget. Hur ser värderingen ut? Åt vilket håll pekar siffrorna i kvartalsrapporterna? Vad säger de analyser som finns? Det finns såklart fler frågor att ställa sig, långt fler, men det var några exempel. Därefter gäller det att sortera och värdera informationen. Vad är viktigt för just det här bolaget? Vad spelar mindre roll? Kanske har bolaget låga marginaler, men samtidigt verkar det i en bransch där det är normalt. Då kanske det spelar mindre roll? Utefter det här kan du börja formera din bild av bolaget och dess kvalitet. Till sist måste all den här informationen, som sällan entydigt pekar åt ett håll, formeras till en slutsats.
Detsamma gäller när du analyserar hästar. Steg ett är alltid att hämta information. Hur sprang hästen senast? Åt vilket håll pekar formen? Vad säger tränaren och kusken? Vad går att läsa i travtips? Därefter gäller det även här att värdera och sortera informationen. Tränaren kanske är väldigt optimistisk på förhand, men samtidigt vet du att han/hon brukar vara det. Då kanske inte just den informationen spelar så stor roll i sammanhanget? Utefter all information gäller det sen att även här formera en slutsats om hästen.
Nästa likhet är att det gäller att värdera priset. Alltså värderingen på aktien eller oddset på hästen. Du kan ha hittat ett bolag där många siffror pekar rätt, men samtidigt är värderingen helt hysterisk. Då behöver det inte vara ett köpvärt bolag för det. Detsamma gäller travet. Du kan ha hittat en häst som du tycker har högst chans att vinna loppet, du värderar chansen att vinna till 30%. Samtidigt står hästen i 2,00 i odds, vilket innebär att oddsmarknaden värderar vinstchansen till 50%. Då är troligen inte hästen spelvärd, eftersom du hade en lägre segerchans än oddsmarknaden, trots att det är den mest troliga vinnaren.
Slutligen finns det väldigt viktiga skillnader. Att spela på trav är, och ska vara, ett nöje. Det är klart lättare att hamna i osunda spelvanor på trav än det är att hamna i osunda vanor på börsen, även om det är förekommande i båda fallen. En annan skillnad är att börsen inte är lika binär. Har du fel om en aktie förlorar du kanske 20% av din insats, såvida det inte blir katastrof eller konkurs. Har du fel om en häst förlorar du alltid 100% av din insats.
Så sammanfattningsvis: även om analysprocesserna är liknande, så är riskprofilen helt annorlunda. Även variansen, alltså slumpmomentet, är klart högre i trav. Låt travet vara ett nöje med småslantar, och aktierna vara en sund investering.
/Albin Kjellberg