Lånekrav på gång: "Svårare utan rika föräldrar"
Ett höjt bolånetak och lättnader i amorteringskraven föreslog regeringens utredare i höstas. Tanken är att det bland annat ska bli enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
I höstas presenterade tunga ekonomer en utredning på regeringens initiativ där de förslog en rad lättnader i amorteringskraven för bolånetagare och ett höjt bolånetak.
Tanken var bland annat att det skulle göra det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Har man rika föräldrar påverkas man inte så mycket, men behöver man vara sin egen lyckas smed så påverkas man mer om det blir svårare att ta sig in, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i en utfrågning i riksdagen på tisdagen.
Inte satt ner foten
Än har regeringen inte satt ner foten i frågan. Just nu jobbar finansdepartementet på en komplettering av utredningen, som Wykman räknar med kan gå ut på remiss innan sommaren.
Till hösten eller vintern siktar han på att lägga fram regeringens förslag till nya åtgärder.
Både Riksbanken och Finansinspektionen har gett uttryck för att man ser risker med utredningens förslag.
Enligt Riksbankschefen Erik Thedéen finns det inte något som tyder på att amorteringskrav och bolånetak har påverkat unga från att ta sig in på bostadsmarknaden i någon större utsträckning.
Okej med justeringar
– Det är bra att man ser över den här typen av åtgärder. Men jag är skeptisk till att åtgärderna kommer, enligt deras egna beräkningar, att leda till relativt kraftigt ökad skuldsättning framförallt i grupper som redan har höga skulder, säger han.
– Det tycker jag är oförsiktigt.
Thedéen är däremot inte helt emot att reglerna ändras.
– Till exempel skulle man kunna göra mindre koppling till amorteringar men ändå behålla begränsningarna vad gäller utlåning mot inkomst, det vill säga skuldkvotstaket, så det går att justera, säger han.
Niklas Wykman tycker att det är viktigt med fortsatta amorteringskrav. Han har dock tidigare signalerat att det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 kan slopas.
– Lån ska man betala tillbaka, det måste vara inställningen även på bostadsmarknaden, säger han.
Fakta: Bolånetaket och amorteringskraven
Regeringens utredare föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent och ett amorteringskrav på 1 procent för bolån som överstiger 50 procent av bostadens värde.
Vidare föreslås ett nytt skuldkvotstak som innebär att det inte ska gå att låna mer än 5,5 gånger den årliga bruttoinkomsten, med utrymme för bankerna att göra undantag för 10 procent av lånen.
Dagens bolånetak infördes 2010 och innebär att hushåll inte får låna mer än 85 procent av bostadens värde. Det kompletterades 2016 av ett amorteringskrav, som innebär att hushåll som lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera minst 1 procent av det ursprungliga lånet varje år. De som lånar mer än 70 procent måste amortera minst 2 procent.
Amorteringskravet skärptes 2018 med en regel som säger att hushåll som har bolån som är större än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera ytterligare 1 procent utöver det första amorteringskravet.
Källa: Finansinspektionen
Källa: Johanna Ekström/TT