Matjättens vd: Diskussionen har varit polariserad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Matjättens vd: Diskussionen har varit polariserad

Matjättens vd: Diskussionen har varit polariserad

Konsumenterna får vänja sig vid mer tvära kast när det kommer till matpriser, tror Axfoods vd Simone Margulies. Samtidigt tycker hon att diskussionen om maten har varit polariserad. – Den grundar sig inte i fakta, säger hon.

När matpriserna i början av året återigen tog fart fick en del konsumenter nog. Det uppmanades till bojkott av de stora livsmedelskedjorna.

Något som inte är helt enkelt, eftersom ett fåtal livsmedelsjättar kontrollerar det mesta av handeln.

Axfood äger till exempel Willys, Hemköp, Handlar'n, Tempo, City Gross, Matöppet och Eurocash. Som om inte det var nog äger de också grossisten Dagab och restauranggrossisten Snabbgross.

Enligt Axfoods vd Simone Margulies har bolaget inte heller sett någon "nämnvärd effekt" av bojkotten.

Kunder strömmar till

Att bolagets vinst minskade under kvartalet förklarar hon snarare med kalendereffekter.

– Förra året hade vi en skottdag och i år inträffade påsken i april, säger hon.

I stället ser Axfood att kunderna strömmar till både till lågpriskedjan Willys och till "vanliga" kedjan Hemköp. Enligt Margulies är efterfrågan på Willysbutiker större än vad det i nuläget finns butiker.

– Vi hade gärna öppnat fler butiker men det är svårt att få tillstånd. Många gånger förstår vi inte ens varför. En tredjedel av Sveriges kommuner saknar lågprisbutiker, säger hon och fortsätter:

– Det är den viktigaste delen både för att öka konkurrensen och få ner matpriserna. I Sverige har vi en låg andel lågprisbutiker jämfört med övriga Europa.

Hon tycker att debatten om matpriserna ofta har varit polariserad.

– Den har inte grundat sig i fakta och har försökt visa att någon har skott sig i kedjan.

– Nu tycker jag att den har blivit mer faktabaserad. Sverige har inte haft någon annan prisutveckling än andra europeiska länder, vi har lägre priser än de nordiska grannländerna, säger hon.

Konkurrensverket har pekat på dålig konkurrens inom den svenska livsmedelsbranschen. Men enligt Margulies är det främst valutan, geopolitiken och framför allt klimatförändringarna som har påverkat matprisinflationen.

Mer volatila priser

Det senaste kvartalet har klimatet till exempel påverkat kaffe- och kakaopriserna, som stigit kraftigt på grund av dåliga skördar.

Att kronan har stärkts är däremot "mycket positivt" för de svenska matpriserna, säger hon – även om det kan ta tid innan det märks på butikshyllorna, eftersom det är ledtid för importerad mat.

Vad tror du om matpriserna framåt?

– Jag varken kan eller vill ge någon prognos framåt, men mer volatila priser är nog något vi får vänja oss vid, säger hon.

Fakta: Axfoods kvartalsrapport

Livsmedelskoncernen Axfood gjorde en rörelsevinst på 719 miljoner kronor under årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 817 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg med 3,9 procent till 21 miljarder kronor.

Rörelsemarginalen, ett lönsamhetsmått, sjönk från 4,0 till 3,4 procent.

Källa: Johanna Ekström/TT

Nyhetsbrev