Läge att se över portföljen inför nästa år – så kan ränteprodukter ge dig jämnare avkastning
Under inflationstoppen har svenskar sett sin köpkraft urholkas, men med aviserande räntesänkningar och en expansiv budget avsedd att frislå över 27 miljarder för hushållen nästa år ser det ljusare ut. Nu är således en bra tid att se över sin allokering av portföljen.
Nedan redogör FundingPartner för varför man bör ha en på förhand bestämd investeringsstrategi och hur denna bör anpassas till din livssituation.
Varför bör man ha en investeringsstrategi?
När du bygger en investeringsportfölj är det en god förutsättning att ha en tydlig strategi, det vill säga en långsiktigt plan för hur du vill placera ditt sparande.
"Genom att ha en konkret plan för dina investeringar blir det lättare utveckla din portfölj och undvika att avyttra innehav vid fel tidpunkt. En investeringsstrategi kan dessutom hjälpa dig att bibehålla en risknivå som passar dig", säger Camilla Lie. Hon är VD för FundingPartner Sverige.
En investeringsstrategi kan vara heltäckande, eller bara bestå av några få hållpunkter. Ett tips är dock att konkretisera denna så du kan motivera dina innehav för dig själv, oavsett rörelser på marknaden.
Din investeringsstrategi bör spegla din livssituation
Var du befinner dig i livet kan påverka hur du ska bygga upp din investeringsportfölj.
Om du till exempel sparar till bostad och vill ta ut en stor del av pengarna inom ett par år är nödvändigtvis inte en stor andel innehav placerat i aktier rätt strategi. Detta då det finns en större risk för nedgång på kort sikt.
Om du däremot har en längre sparhorisont och inte har planerat större uttag för konsumtion inom en snar framtid, kan det vara så att din portfölj tål mer risk och en potentiellt högre avkastning.
Aktier och aktiefonder utgör en stabil bas
Svenskar tycker generellt om att spara i fonder och vi är vidare ett land där många utöver detta sparar i aktier.
Fördelen med att spara i fonder kontra enskilda aktier är att du sprider risken och får en större diversifiering. En fördel med att investera i enskilda aktier är att det är lättare att ha en överblick över vilka bolag man har investerat i. Om du besitter speciell kunskap om, eller har en tilltro till, enskilda bolag kan det vara så att du vill investera i enskilda aktier.
Det finns ett home bias i att investera i svenska bolag, vilket inte behöver vara negativt. I år har OMX 30 återhämtat sig ca. 10 %.
"När du investerar i aktier finns det många olika investeringsstrategier. Du kan till exempel ta en passiv eller mer aktiv roll i valet av investeringar. Vad som passar dig bäst beror på hur mycket kunskap och tid du har för att följa upp dina investeringar", säger Lie.
Investering i räntebärande produkter – ett komplement
Då man avser parera eventuella svängningar på börsen är räntebärande produkter ett bra komplement att lyfta in i portföljen. Den viktning mellan skuld och tillgångar som passar en bäst avgörs till stor del av investeringshorisont och önskade risknivå.
Via FundingPartner investerar du i räntebärande lån och erhåller solid, riskjusterad avkastning på månadsbasis.
"Räntan sätts utifrån projektets risk, som sedermera kalibreras med marknadsräntan. Det är av vikt att diversifiera sig mellan olika projekt och välja att investera i den riskklass man är bekväm med. Under 2024 har den genomsnittliga nettoräntan legat på över 14 %", berättar Lie.
Totalt har över 900 lån förmedlats sedan bolaget startade 2017.
Riskbenägenhet
Olika finansiella produkter har olika förutsättningar och genom att sprida sina investeringar mellan tillgångsslag kan man matcha sin önskade riskprofil.
Vidare bör innehaven spegla hur rutinerad man är sett till att förvalta sina investeringar. Temporära svängningar på marknaden bör inte påverka den överordnade investeringsstrategin. Det är dock bra att hålla koll på skatter och avgifter, då det sistnämnda kan variera. Avgifter för en fond även tas ut i tider då fonden inte uppvisar tillväxt.
En annan faktor att ta med bör vara hur orolig marknaden är vid tidpunkt för investering. Det är sällan enkelt att time:a marknaden, men genom återkommande investeringar över tid minskar risken att man går in vid en mindre otimal tidpunkt.
FAKTA OM FUNDINGPARTNER
- FundingPartner arbetar huvudsakligen med bolag inom fastighetsbranschen, men lånar även ut pengar till SME bolag.
- Totalt har över 900 lån förmedlats sedan 2017, med realiserade förluster på 0,4 %.
- Den genomsnittliga nettoavkastningen sedan start har varit 9,9 % efter bekräftade förluster.
Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning och att alla investeringar kan resultera i förlust.