"Kryptoinvesterare förstår inte riskerna"
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. – Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.
Tidigare i mars satte bitcoin nytt kursrekord med ett kliv över 73 000 dollar för första gången. Det motsvarade ett kurslyft med över 50 procent sedan årsskiftet.
– Priset rusar, men sedan kommer smällen, säger Charlotte Fried, som jobbar med policyfrågor rörande kryptotillgångar på FI.
Grönt ljus från USA
Enligt FI:s hushållsundersökning från 2023 hade omkring sex procent av svenskarna investerat i kryptotillgångar.
Sedan rekordnoteringen har kursen svängt rejält. För närvarande handlas kryptovalutan kring 70 000 dollar (750 000 kronor) efter att ha backat till runt 60 000.
Uppgången har återigen ökat intresset för kryptoinvesteringar.
I början på januari gav finansinspektionen i USA (SEC) klartecken till tunga kapitalförvaltare som Blackrock och Fidelity att lansera nya börshandlade fonder som följer bitcoin.
Uppgångar i bitcoinkursen brukar ske när det sätts en legitimitetsstämpel på kryptovalutan, som beskedet från SEC.
Samtidigt träder nya EU-regelverk i kraft i slutet av året för att reglera kryptomarknaden.
– Regleringarna kommer att göra nytta. Det är stor skillnad med hur det ser ut i dag då konsumentskyddet helt saknas, säger Charlotte Fried.
Trots det anser FI att handel med kryptotillgångar fortsatt kommer att vara förknippad med risker.
– Kryptotillgångar är komplexa med stora och snabba förändringar av priser. De utmaningarna försvinner inte bara för att det är ett nytt regelverk på plats, säger Fried.
Miljöpåverkan
Bitcoin har under lång tid kritiserats, bland annat för sin höga volatilitet, stora miljöpåverkan då "brytningen" av kryptovalutan är extremt energikrävande, och för den höga risken för penningtvätt.
Riksbankschef Erik Thedéen är en uttalad kritiker och har bland annat sagt att bitcoin "i praktiken är ett instrument för ren spekulation".
– Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, sade han i en TT-intervju nyligen.
I Sverige går det att spekulera i så kallade kryptocertifikat där värdet följer den underliggande digitala valutan. I runda tal har åtminstone 100 000 svenskar satsat pengar på sådana certifikat, enligt uppgifter från de stora nätbankerna Avanza och Nordnet.
Fakta: Reglering av krypto i EU
I september 2020 presenterade EU-kommissionen ett förslag till ny förordning (Mica) kring handeln med kryptotillgångar. Förordningen godkändes av EU-parlamentet i april 2023 och föreslås träda i kraft den 30 december 2024.
Reglerna gör det möjligt att spåra och identifiera överföringar av kryptotillgångar för att förhindra att de används för penningtvätt, finansiering av terrorism och andra brott. Den nya lagen gör det också möjligt att blockera misstänkta transaktioner.
Källa: Europaparlamentet
Källa: Joakim Hugert Lundberg/TT