Kreditvärderarens skräckscenario för fastigheter: Kan falla 40 %

Svenska fastighetsaktier har sett en kraftig ökning på senare tid, drivet av sjunkande marknadsräntor och ett mer optimistiskt börsklimat. Dock varnar experter för att alla problem i branschen inte är över. Kreditvärderaren Moody's förutser större prisfall, med ett skräckscenario där priserna kan sjunka med upp till 40 procent.
Sedan ett lågvattenmärke i slutet av oktober har det svenska fastighetsindexet OMX Stockholm Real Estate PI stigit med nästan 35 procent, vilket tyder på att sektorn har gått starkare än börsen i stort under det senaste lättnadsrallyt. Moody´s ser dock risker för sektorn som helhet.
Värderingar förväntas falla
Moody's presenterade nyligen en analys av den svenska fastighetsmarknaden där de förutser att värderingarna kommer att sjunka med mellan 5 och 20 procent. Denna prognos är mer negativ än deras tidigare bedömning under sommaren, där de förutspådde en nedgång på 15 procent mellan 2022 och 2024.
Vår syn har blivit mer pessimistisk."
Detta bekräftar Maria Gillholm, som övervakar nordiska fastighetsbolag för Moody's.
Moody's har fortsatt också ett värstascenario där priserna kan sjunka med mellan 20 och 40 procent, även om det inte är huvudbilden.
Detta rapporterar Dagens industri om.
Utmaningar för fastighetssektorn
Faktorer som påverkar fastighetssektorn negativt inkluderar svag ekonomisk tillväxt, högre räntor och ökad vakans, det vill säga outhyrda lokaler. Moody's pekar också på att den svenska obligationsmarknaden inte längre är ett alternativ för finansiering av fastighetsbolag på grund av de höga kostnaderna. I stället kommer stora obligationsförfall under de kommande åren att behöva finansieras hos banker.
Fastighetsrådgivaren Newsec stöder Moody's syn och uppmärksammar särskilt samhällsfastigheter som en speciellt pressad sektor. De ser också potentiella strukturaffärer och större försäljningar från bolag under press som en möjlig konsekvens av det nuvarande marknadsläget.
Trots dessa utmaningar, förutspår både Moody's och Newsec en viss återhämtning inom sektorn. Riksbankens förväntade räntepaus och förutsägbarheten det medför kan leda till ökad aktivitet och potentiellt en svag uppgång i priserna under 2024.
Läs även: Bundna genomsnittsräntorna sjönk i november - räntetopp?