Chefsekonom hoppas på kraftig inbromsning i USA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Chefsekonom hoppas på kraftig inbromsning i USA

Chefsekonom hoppas på kraftig inbromsning i USA

Stockholmsbörsen rasar. Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, hoppas nu på en kraftig inbromsning av amerikansk ekonomi. Det skulle kunna tvinga president Donald Trump att ändra sig om tullarna.

Stockholmsbörsen öppnade med ett fall med 8 procent och Frankfurt med 10 procent. Då hade Hongkongbörsens Hang Seng-index redan fallit med 12 procent.

Europabörserna följer efter Asienbörsernas fall, konstaterar Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

– Det alltid svårt att säga hur mycket det kommer att falla, men när man jämför med Asien och vad som prisas in för USA är det är vad man skulle kunna förvänta sig – och det är blodrött på börsen. Det går inte att gömma sig någonstans globalt, det här är väldigt oroväckande.

En liten ljuspunkt, framhåller han, är att kronan än så länge förhåller sig stabilt mot dollarn och euron

– Det är viktigt för Sverige och svensk inflation.

Det alla väntar på i dag – och kanske i morgon – är vilka motåtgärder USA kommer att sätta in mot Kina, framhåller han.

– Vi lever i en väldigt osäker värld, ingen vet vad som kommer att hända.

Inte heller Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är överraskad av börsernas fall. Hon beskriver Trumps tullar som "direkt skadliga för världshandeln" och Trumps administration som "helt oförutsägbar".

– Nu slår det här på hela världen, så länge vi inte vet hur de här förhandlingarna kommer att gå, finns det en risk att det kommer att fortsätta att vara dramatiskt, dessvärre åt fel håll.

"Helt absurt"

Om det skulle bli förhandlingar är nästa fråga hur länge tullnivåerna kommer att bestå, framhåller hon.

– Han vill ju att hans väljare ska tycka att han gör bra saker ändå, han har lovat dem lägre inflation och en bättre ekonomi. Det här är katastrof för amerikansk ekonomi, högre priser och sämre ekonomi – det är inte vad de röstat på, säger Annika Winsth och fortsätter:

– Det här är helt absurt men jag sitter som ekonom och tänker att det vore bra om amerikansk ekonomi bromsar in kraftigt nu så att det får honom att ändra sig. Det skulle man ju aldrig någonsin säga om världens ledande ekonomi i något annat sammanhang, men där är vi nu: det är en riktigt låg nivå, säger hon.

Källa: Erika Josefsson/TT

Nyhetsbrev