Kopparpriset skjuter i höjden – här är aktierna som gynnas
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kopparpriset skjuter i höjden – här är aktierna som gynnas

Kopparpriset

Kopparpriset har stigit med 16 procent sedan årsskiftet, och nådde nyligen en toppnotering på 22 månader. Denna prisuppgång har drivits av en kombination av ökad global industriaktivitet och påfrestningar på produktionssidan. Därtill har investerare ökat tilltron till kommande räntesänkningar av Federal Reserve, vilket kan ge en skjuts till ekonomin.

  • Goldman Sachs har höjt sin prisprognos för koppar till 12 000 dollar per ton vid årets slut, och räknar med att priset kan stiga till 15 000 dollar per ton under 2025.
  • De svenska börsbolagen Lundin Mining och Boliden gynnas av det höga kopparpriset, med aktieuppgångar på 53 respektive 14 procent sedan årsskiftet.

Spekulationer om räntesänkningar och prishöjningar

Statistiken från april månad visade att färre nya jobb än väntat skapades i USA, vilket ledde till spekulationer om att Fed kan komma att sänka räntan innan årets slut. Detta har stärkt kopparpriset ytterligare, då metallen nu handlas kring den psykologiskt viktiga nivån på 10 000 dollar per ton.

Goldman Sachs har också höjt sin prisprognos för koppar från 10 000 till 12 000 dollar per ton vid årets slut, och spår att priset kan stiga till 15 000 dollar per ton under 2025. Enligt bankens analytiker finns det en risk för att kopparlagren fortsätter att minska och blir extremt låga under det fjärde kvartalet, skriver Nordnet i ett inlägg.

Koppargruvor och gruvbolag gynnas

Svenska Lundin Mining och Boliden gynnas av det höga kopparpriset, med aktieuppgångar på 53 respektive 14 procent sedan årsskiftet. Dessutom fick Copperstone nyligen klartecken att öppna Viscariagruvan i Kiruna, och bolaget räknar med att inleda produktionen i slutet av 2026.

I slutet av april kom besked att BHP Group vill gå samman med Anglo American och bilda världens största kopparbolag, vilket också har bidragit till ökat köpintresse.

"Budet “verkar skräddarsytt för att utöka BHP:s kopparavtryck, vilket belyser hur den röda metallen har blivit en prioritet för gruvsektorn”, skriver Bloomberg.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Lundin Mining

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt