Konkursvågen skördar nästa offer – så ser processen ut för dig som drabbas
Den ekonomiska oron som präglar börsen gör sig påmind då allt fler företag har gått i konkurs under det gångna året. Som Börskollen rapporterat om under veckan är småspararfavoriten Renewcell, som med sina drygt 20 000 aktieägare, inte lyckades säkra tillräcklig finansiering för att fortsätta sin verksamhet nästa offer att skördas. I en artikel hos Privata Affärer varnar experter för att fler konkurser är att vänta.
- Aktieägare i konkursbolag kan sällan räkna med att få tillbaka sina pengar.
- Handeln med aktierna upphör och bolaget avnoteras från börsen vid konkurs. En lång process inleds för att avveckla verksamheten och återbetala skulder.
- Enligt experter kommer behovet av nyemissioner vara stort en längre tid framöver.
Tidningen lyfter att det under gångna det året har skett ett tiotal konkurser för noterade bolag, däribland Acosense, OptiMobile, Nilar, Azelio ochb Urb-it.
Enligt Joakim Bornold, grundare av sparplattformen Levler och tidigare sparekonom på bland annat Söderberg & Partners, kommer vi med stor sannolikhet att se fler konkurser i framtiden. Han menar att det är svårt att locka nytt kapital till företag som inte är lönsamma eller på väg att bli det.
Vad innebär en konkurs för dig som aktieägare?
När ett bolag går i konkurs upphör handeln med aktierna och bolaget avnoteras från börsen. Därefter inleds en process för att avveckla verksamheten och återbetala så mycket skulder som möjligt. Aktieägarna prioriteras lägst i ett konkursförfarande, där eventuella värden i konkursboet går i första hand till att betala tillbaka bolagets skulder till långivarna.
"Generellt finns det sällan mycket kvar efter att konkursförfarandet är avslutat. En konkurs är en drastisk sista åtgärd – huvudägarna har beslutat att inte gå in med några nya pengar, vilket tyder på att man inte ser något värde i bolaget", tillägger Bornold.
Finns det någon möjlighet att få tillbaka sina pengar?
Generellt sett är det sällan som aktieägare kan förvänta sig att få tillbaka några pengar när ett företag går i konkurs. När konkursen är registrerad hos Bolagsverket anses aktien vara såld för noll kronor. Aktieägare kan dock dra av förlusten i deklarationen, först när konkursen är avslutad och registrerad av Skatteverket. Detta kan dock ta flera år.
Privata Affärers Fredrik Lindberg föreslår att en aktieägare kan sälja aktierna utanför börsen till en närstående för att utlösa en förlust för aktier i en konkurs som inte är avslutad. Dock ska försäljningar utanför börsen ske till marknadspris och dokumenteras ordentligt.
Det är viktigt att notera att aktieägare som innehar aktier i ett konkursbolag på ett investeringssparkonto (ISK) går helt lottlösa. Anskaffningsvärdet blir noll och det går inte att göra några förlustavdrag på aktierna.