Konkursvåg över Sverige – här är sommarens största konkurser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Konkursvåg över Sverige – här är sommarens största konkurser

Konkursvåg

Under augusti månad sköljdes ett par namnkunniga bolag med i den konkursvåg som sköljer över Sverige. Whiskeytillverkaren Mackmyra, den stora vinleverantören We & Wine samt ett av de största solcellsbolagen Solcellen Sverige tvingades alla ta ner skylten. Att stora bolag drabbas är särskilt oroväckande eftersom det riskerar sätta igång negativa spiraler.

  • Konkurserna i Sverige har ökat varje månad under två år, men minskade något i augusti.
  • Totalt gick nästan 500 företag i konkurs i augusti, vilket drabbade över 1 500 anställda.
  • En oroväckande signal är att även större bolag har börjat drabbas, vilket riskerar att skapa ringar på vattnet.

När kreditupplysningsföretaget Syna i veckan kom med sina senaste siffror över konkursstatistiken i Sverige var det många som höjde på ögonbrynen. För första gången på två år minskade antalet konkurser, om än mycket knappt. Konkurserna i Sverige ligger dock kvar på en hög nivå. Totalt gick 496 bolag i konkurs i augusti jämfört med 513 bolag samma månad förra året.

Kända namn bland de drabbade

Dessutom visar uppgifter från upplysningsbolaget Creditsafe att även stora och namnkunniga bolag drogs med i augustis konkursvåg, däribland Whiskeytillverkaren Mackmyra som gick i konkurs i slutet av augusti.

Dessutom drabbades vin- och spritimportören We & Wine, som startades 1975 och med över 100 produkter i Systembolagets sortiment. Även en av de största solcellsaktörerna i Sverige, Solcellen Sverige, gick omkull efter att 2023 ha rapporterat om en rekordomsättning på över 200 miljoner kronor.

Totalt drabbades över 1 500 anställda av konkursvågen i Sverige under månaden.

Största svenska konkurserna i augusti

# Företag Omsättning (tkr) Anställda
1 Solcellen Sverige AB 207 854 22
2 Stjernplan Entreprenad Syd 186 358 10
3 HOB Sweden AB 111 806 9
4 Dryft Sverige AB 105 516 133
5 Janssons Bygg i Bettna AB 75 312 42
6 We & Wine AB 69 080 4
7 Kavalleriet AB 66 183 99
8 Auto Corner Varberg AB 63 737 1
9 Mackmyra Svensk Whisky 62 846 46
10 Ziafrukt AB 61 333 8

Källa: Creditsafe

I en kommentar till siffrorna för augusti månad säger Synas vd Karl Stjerna att det är svårt att dra några långtgående slutsatser till att antalet konkurser faktiskt minskade något under månaden.

"Någon omedelbar förklaring till den minskningen är svår att se. Visserligen brukar konkurserna ligga på en förhållandevis låg nivå under sommaren, men nedgången i augusti är ändå överraskande".

Fortfarande har bland annat bygg- och anläggningsbranschen samt företag inom restaurangsektorn och handeln svårt med lönsamheten, tillägger han.

"Hushållen håller fortfarande hårt i sina pengar. Vi ser också att antalet varsel inom näringslivet ökar liksom att arbetslösheten fortsätter att stiga", tillägger han.

De mest skuldtyngda storbolagen

Dagens Industri gjorde nyligen, med hjälp av Syna, en genomgång av de bolag som har störst skulder till staten. De bolag med allra störst skatteskulder är Åhléns (748 miljoner kronor), Scandic Hotels (608 miljoner), SAS (605 miljoner), Serneke (403 miljoner) och Alstom (379 miljoner). Näringslivets samlade skatteskuld uppgår till drygt 33,6 miljarder kronor.

I artikeln säger vd Karl Stjerna att det mest oroande bland årets konkurser är att även större bolag går omkull. ”Det sätter igång en negativ spiral, där underleverantörer som inte får betalt också hamnar i problem.”

Global konkursvåg inom cleantech

Internationellt har det uppstått en konkursvåg bland cleantech-bolag, som för bara ett par år sedan enkelt kunde ta in miljardvis av kapital från de största investerarna. I en artikel i Financial Times, som Privata Affärer refererar till, exemplifieras med högprofilerade bolag som batteriutvecklaren Moxion Power och det amerikanska solpanelsbolaget Sun Power.

Anledningen till att cleantechsektorn varit särskilt hårt drabbad är att det krävs en betydande kapitalintensitet för att göra skillnad på marknaden. Ett antal större bolag ska också ligga i riskzonen, särskilt de som spenderar mer än genererar utan en klar plan för hur kassaflödet ska bli positivt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Mackmyra

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt