Kommer AI skapa nästa stora energikris?
En varning kommer från Elon Musk, Tesla-grundaren, och Andy Jassy, Amazons VD, om att elförsörjning kan bli nästa stora hinder för AI-utveckling. Denna oro delas av flera inom tech-industrin och för att möta utmaningen bygger företag nu sina egna kraftverk – även i Sverige planeras det för byggandet av ny kärnkraft för att driva nya datacenter.
- Elförsörjning är nu det största hindret för AI-utveckling, enligt Elon Musk och Andy Jassy.
- AI-datacenter förbrukar cirka 7 gånger mer energi än traditionella datacenter.
- Elförsörjningsproblem kan bli ännu mer akuta då AI:s tillväxttakt fortsätter att öka.
De här stora språkmodellerna är så energislukande och det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi just nu."
Detta sa Andy Jassy, Amazons VD, i ett tal Davos.
Enligt JP Morgan använder AI-datacenter omkring sju gånger mer energi än traditionella datacenter, vilket beror på användningen av högpresterande chips. Detta har lett till att techgiganter som Alphabet, Meta och Microsoft har ökat sin energianvändning åtta gånger på tio år, vilket resulterade i att energibolaget Dominion Energy stoppade nya datacenter som kunder under en period, rapporterar Di.
Ökande energiförbrukning
Internationella Energiorganet (IEA) uppskattar att världens datacenter kommer att fördubbla sin energiförbrukning från 2022 till 2026, vilket motsvarar lika mycket energi som hela Japan förbrukar.
Den snabbt ökande strömförbrukningen för AI förutspås att fortsätta, med en årlig tillväxttakt på 25-30 procent mellan 2023 och 2028, enligt Bank of America Merrill Lynch.
"Ett illustrativt exempel på AI-teknikens energitörst är att en Chat GPT-fråga kan förbruka tio gånger så mycket energi som en Google-sökning", skriver Di.
Lösningar på elförsörjningsproblemet
Utvecklingen har lett till att techbolag tar saken i egna händer för att hitta lösningar. Microsoft har till exempel anställt en chef för "acceleration av kärnkraftsutveckling" och Amazon Web Services har nyligen köpt ett datacenter bredvid ett kärnkraftverk i Pennsylvania, USA.
Även här i Sverige har kärnkraftsbolagen Kärnfull Next och Studsvik föreslagit att bygga små modulära reaktorer i Nyköping för att kunna förse nya datacenter med fossilfri el.
Vi på Börskollen kommer att noga följa utvecklingen kring dessa energiutmaningar och dess potentiella påverkan på techsektorn och AI-utvecklingen.