Kolanvändning skjuter i höjden – trots klimatmål och minskad konsumtion i USA och Europa
![Kolanvändning skjuter i höjden – trots klimatmål och minskad konsumtion i USA och Europa](https://img.borskollen.se/cms/2025/02/-kad-kolanv-ndning-trots-klimatm-l-V-rlden-beh-ver-mer-energi--och-den-beh-ver-det-nu-.jpg)
Trots minskad inhemsk konsumtion i USA fortsätter exporten av kol att öka för att möta den globala efterfrågan. Särskilt Asien driver på denna ökning, där länder som Indien och Kina är stora konsumenter. Samtidigt ställs världen inför utmaningen att balansera denna efterfrågan med klimatmål.
- Världens kapacitet för kolkraft nådde en rekordnivå 2024.
- Indien och Kina fortsätter att driva global efterfrågan på kol.
- Ökad energibehov från AI och datacenter förlänger kolens livslängd.
Enligt CNBC har den globala efterfrågan på kol nått rekordnivåer trots minskad konsumtion i Europa och USA. I Asien, särskilt i Indien och Kina, har efterfrågan däremot fortsatt att öka.
I artikeln skriver CNBC att världen inte kommer kunna släppa taget om kol på ett bra tag. Trots en minskande inhemsk konsumtion har USA:s kolexport ökat stadigt för att möta den växande globala efterfrågan på världens mest förorenande fossila bränsle.
Den globala kolkapaciteten nådde en ny rekordnivå på nästan 2 175 gigawatt under 2024, enligt data från Global Energy Monitor den 6 februari. Den förväntas också ha slagit ytterligare ett nytt rekord på 8,77 miljarder ton 2024, och kommer att ligga kvar på liknande nivåer fram till 2027, förutspådde International Energy Agency enligt CNBC.
Kolkapacitet avser den sammanlagda effekt som koleldade kraftverk kan generera, vilket förstärker bevisen på den växande efterfrågan.
Asiens roll i den ökade kolkonsumtionen
Indien har sett en betydande ökning i stål- och cementkonsumtion, vilket drivs av landets fokus på infrastrukturutveckling och där kol har en betydande roll i arbetet.
Även Indiens klimatinducerade extrem värme har lett till ett skyhögt energibehov för kylning, och förnybara energikällor byggs inte tillräckligt snabbt för att möta landets växande energibehov, vilket leder till användning av kol.
Kinas kolimport ökade med 14,4 % till en rekordhög nivå på 542,7 miljoner ton 2024, upp från 474,42 miljoner ton året innan. Som världens största kolkonsument stod landet för över 56 % av den globala efterfrågan 2023, enligt IEA.
Den ökade lagringen syftar främst till att hantera risker för strömbrist vid extrema väderhändelser, enligt Dorothy Mei, projektledare för Global Energy Monitors Global Coal Mine Tracker.
Andra asiatiska länder som Bangladesh, Vietnam och Indonesien, bygger också nya kolkraftverk, enligt CNBC. Vietnam förväntas nu ha passerat Taiwan och blivit världens femte största importör av kol, efter att landets kolimport nått sin högsta nivå på över ett decennium under det gångna året.
Samtidigt rapporterar Indonesien en rekordstor kolproduktion, som ökade till cirka 831 miljoner ton under 2024, enligt uppgifter från landets ministerium för energi och mineralresurser.
Filippinerna har även sett en betydande förändring i sin energimix, där kol nu utgör en större andel än i Kina. Under 2023 blev Filippinerna det mest kolberoende landet i Sydostasien, enligt CNBC.
AI och datacenters som stora energibovar
Den växande användningen av artificiell intelligens har också lett till ett ökat energibehov globalt samtidigt som den globala elförbrukningen förväntas fortsätta att öka 2025.
Datacenter, som är stora energikonsumenter, fortsätter att förlänga kolens livslängd som en pålitlig energikälla. Tim Winter, portföljförvaltare på Gabelli Funds menar på att AI kriget mellan USA och Kina är en energibov då man använder sig av datacenters, vilka som sagt är stora energibovar.
År 2030 kan efterfrågan på el från datacenter överstiga 35 GW, mer än dubbelt så mycket som 17 GW som registrerades 2022, skriver CNBC.
Världen behöver mer energi, och den behöver det nu. Rob Thummel, senior portföljförvaltare på Tortoise Capital.
Framtidsutsikter för energitransitionen
Trots dessa utmaningar fortsätter vissa experter att tro på möjligheten till en energitransition. Om länderna lyckas nå sina mål om att tredubbla användningen av förnybar energi till 2030 kan kolkonsumtionen börja minska betydligt.
Dock är det tydligt att den globala övergången från kol för tillfället fortfarande är utmanande, och det till stor del på grund av den ökande efterfrågan i Asien, även när Europa och USA ser betydande minskningar av kolkonsumtionen.
På Börskollen ser vi hur dessa globala trender påverkar energimarknaderna och klimatet och fortsätter att bevaka utvecklingen inom detta område för våra läsare.