Klassiska investmentbolaget går kräftgång – detta måste göras nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Klassiska investmentbolaget går kräftgång – detta måste göras nu

Klassiska

Investmentbolaget Kinnevik har genomgått betydande förändringar under de senaste åren. Trots sina historiska framgångar har bolaget nu hamnat i en situation där aktien inte längre attraherar investerare. Vad har lett till denna utveckling och vad kan göras för att vända trenden?

  • Kinnevik har sålt av eller delat ut flera av sina tidigare kärninnehav.
  • Bolagets marknadsvärde har minskat från 77 miljarder till 7,7 miljarder kronor sedan 2018.
  • Framtida investeringar och kassahantering diskuteras inför kommande kapitalmarknadsdag.

Enligt en genomgång i Dagens Industri har Kinnevik blivit en aktie som få investerare vill äga. När Kinnevik avyttrade de sista aktierna i Tele 2 fullbordade vd Georgi Ganev bolagets omvandling. Tidigare stöttepelare och klenoder har sålts eller delats ut, och fokus har nu helt skiftat till tillväxtbolag.

Drastisk värdeminskning

Aktiemarknaden värderar i dagsläget Kinnevik till ett skuld- och kassajusterat värde på 7,7 miljarder kronor. Detta kan jämföras med de 77 miljarder kronor som bolaget värderades till när Georgi Ganev tillträdde som vd 2018. Det är dock viktigt att notera att Kinnevik under samma period inte bara har betalat ut nästan 13 miljarder kronor i kontanter, utan även delat ut innehav i bolag som MTG, Millicom och Zalando.

Framtida investeringar under lupp

I slutet av oktober kommer Kinnevik att anordna en kapitalmarknadsdag där huvudfrågan förväntas vara hur bolaget planerar att investera och använda kassan de kommande åren. Dagens Industri påpekar att den nuvarande investeringstakten måste reduceras för att undvika att kassan sinar inom några år, om inga avyttringar görs.

Enligt Dagens Industri är "det bästa investmentbolaget kan göra nu att radikalt förbättra transparensen, med relevanta operationella och finansiella nyckeltal på bolagsnivå." Detta skulle ge ägarna en bättre förståelse för vad de faktiskt äger och underlätta för alla att besvara den stora frågan: Har Kinnevik satsat på framtidens succébolag eller har bolaget gått vilse i sin jakt på tillväxt?

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen kring Kinnevik noga. Bolagets framtida strategi och kassahantering kommer att vara avgörande för att återställa investerarnas förtroende och locka tillbaka kapital till aktien.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Kinnevik

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt