Industrivärden köper AB Volvo-aktier av Geely
Storägaren Industrivärden har ökat sitt innehav i AB Volvo. Bland annat har man köpt en ny stor post B-aktier av kinesiska Zhejiang Geely Holding – som dumpar alla sina B-aktier i lastbilstillverkaren.
Storägaren Industrivärden har under torsdagen och fredagen köpt två miljoner nya B-aktier i AB Volvo, bekräftar storägaren för TT. Uppgifterna har tidigare rapporterats av tidningen Di.se.
"Det är en del av vår strategi att kontinuerligt återinvestera en del av vårt utdelningsnetto i innehavsbolagen", skriver Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall i meddelande till TT.
Geely har sålt för 14 miljarder
Enligt Sivall köpte Industrivärden en miljon B-aktier i torsdags och ytterligare en miljon B-aktier på fredagen – där den senare affären gällde en del av de drygt 49 miljoner B-aktier som Geely sålt av för drygt 14 miljarder.
Geelys försäljning av B-aktierna – som genomförs via amerikanska investmentbanker – görs sedan den kinesiska koncernen i torsdags deklarerat att man avsåg att sälja innehavet.
Av fredagens bekräftelse från Geely framgår att bolaget fick 285,90 kronor per B-aktie i transaktionen, vilket innebär att köparna fick en rabatt på ett par procent jämfört med AB Volvo-aktiens stängningskurs i torsdags.
Geely – som bland annat är storägare i biltillverkaren Volvo Cars – behåller än så länge sina 88,5 miljoner röststarka A-aktier i AB Volvo.
Oklart vilka andra som har köpt
Industrivärden var redan före Geelys B-aktie-dumpning största ägare i AB Volvo. Efter Geely-affären sitter Industrivärden på ett innehav på 166,6 miljoner A-aktier och 21,6 miljoner B-aktier i AB Volvo, vilket motsvarar 9,3 procent av kapitalet och nästan 28 procent av rösterna.
Det är fortfarande oklart vem eller vilka som köpt de resterande B-aktier som Geely har gjorts sig av med, men de kan enligt uppgifter till TT formellt ägas av de investmentbanker som tagit på sig att sköta Geelys aktieförsäljning under en kortare period.
Bland storägarna i AB Volvo finns även AMF Pension, Alecta och amerikanska Blackrock.
Källa: Joakim Goksör/TT