Avtal med Sydamerika klart – oroar Europas bönder
EU och Mercosur-länderna i Sydamerika är politiskt överens om sitt stora frihandelsavtal.
Uppgörelsen om det avtal som förhandlats under hela seklet gjordes på ett toppmöte i Uruguays huvudstad Montevideo på fredagen. En milstolpe, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Det här är inte bara en ekonomisk möjlighet utan också en politisk nödvändighet, säger hon.
För att avtalet ska bli verklighet fullt ut krävs dock klartecken även från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Inte minst i länder som Frankrike, Italien och Polen finns ett starkt motstånd, med oro för konsekvenserna av ökad livsmedelsimport från de sydamerikanska länderna.
För att försöka lugna skickar von der Leyen på presskonferens en särskild hälsning till Europas bönder.
– Vi har hört er, lyssnat på er och agerat. EU och Mercosur är det största avtalet någonsin när det gäller skydd för EU:s livsmedelsprodukter. Det här kommer att skapa enorma affärsmöjligheter, hävdar kommissionsordföranden.
Sverige har länge starkt stöttat planerna.
– Man kan säkert tala om väldigt stora ökningar av EU:s handel med de här länderna, kanske en fördubbling av handeln på fem-tio års sikt, säger Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid efter ett seminarium om handelsfrågor i Bryssel på fredagen.
Samtidigt finns också många kritiska röster – däribland Greenpeace.
"Ett fruktansvärt avtal för det globala klimatet", enligt miljöorganisationen.
Fakta: Mercosuravtalet
EU och Mercosur-länderna – Brasilien, Uruguay, Argentina och Paraguay, samt sedan i somras även Bolivia – har ända sedan 1999 förhandlat om ett frihandelsavtal.
En preliminär uppgörelse nåddes 2019 och har nu fyllts på med nya åtaganden som bland annat för in Parisavtalet i överenskommelsen.
Enligt EU-kommissionen väntas EU-företag med hjälp av avtalet bland annat kunna spara in på tullar motsvarande drygt 40 miljarder svenska kronor om året.
Källa: Wiktor Nummelin/TT