Klarna tar sikte på Wall Street
Betaljätten Klarna siktar på en börsnotering på Wall Street. En preliminär ansökan om registrering har lämnats in till USA:s finansinspektion SEC.
Antalet aktier som ska noteras och vilket pris på aktien som Klarna siktar på är ännu inte avgjort, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Men i färska beräkningar från analytiker kretsar värderingen av hela Klarna kring 150 miljarder kronor, medan nyhetsbyrån Bloombergs källor i augusti uppgav att Klarna siktar på en värdering på cirka 200 miljarder kronor i noteringen.
Dagens Industri var först att rapportera om den preliminära ansökan som i tisdags lämnats in till SEC.
När marknadsförhållanden tillåter
Enligt Klarna väntas börsnoteringen göras efter det att SEC slutfört sin granskningsprocess, när marknadsförhållandena är de rätta. Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski har tidigare uppgett för TT att Klarna är redo för börsnotering och att det bara är en fråga om tajmning.
Enligt presschefen Joel Hedin kommer Klarna inte att lämna några ytterligare detaljer om hur planerna inför den möjliga börsnoteringen ser ut i nuläget utöver de uppgifter som framgår av pressmeddelandet.
Klarna – en finanskoncern som byggts upp kring framgångarna för den svenska köp-nu-betala-sen-lösningen – har genomgått en omställning inför den planerade börsnoteringen.
Under året har man bland annat sålt betalningstjänsten Klarna Checkout och satsat på fysiska betalkort med koppling till Visa och omkring en tredjedel av transaktionerna är nu direktbetalningar.
Klarna erbjuder numera även transaktionskonton med ränta för insättningar, överföringar och betalningar. Till transaktionskonton finns även verktyg för att hantera så kallade cashback-erbjudanden ute i nätbutiker.
Ägarstrid inför notering
Det har även utspelat sig en ägarstrid i Klarna inför noteringen. Den har bland annat resulterat i att styrelseledamoten Mikael Walthers – som representerade medgrundaren Victor Jacobsson i styrelsen – på en stämma i London i oktober tvingades lämna sitt uppdrag.
Enligt tidningen Financial Times ska striden bland annat ha handlat om ett bonusprogram till Sebastian Siemiatkowski och om aktieslag som ger större inflytande till tidiga investerare än andra ägare efter en börsnotering.
Klarnas delårsrapport för tredje kvartalet väntas i slutet av november. För första halvåret i år redovisade Klarna i augusti en justerad rörelsevinst på 673 miljoner kronor och ett intäktslyft på 27 procent till 13,3 miljarder kronor.
Fakta: Klarnas värdering har skiftat kraftigt
I en finansieringsrunda 2021 värderades finanskoncernen Klarna till 46 miljarder dollar (cirka 410 miljarder kronor, beräknat på dåvarande dollarkurs). Året därpå hade värderingen kollapsat, ned till 6,7 miljarder.
Sedan dess pekar det mest uppåt. I år har värderingen höjts av många bedömare. De flesta analyser verkar just nu landa kring 150 miljarder, bland annat baserat på analytikers beräkningar av värdet på Klarna-aktier som kontrolleras av Chrysalis Investment respektive Blackrock.
Enligt nyhetsbyrån Bloombergs uppgifter från augusti siktar Klarna nu på en värdering på 200 miljarder kronor när noteringen ska göras.
Källa: Joakim Goksör/TT