FI: Klarna har brutit mot penningtvättsregler
Betaljätten Klarna åker på en halv miljard kronor i böter för att ha brutit mot penningtvättsregler. – Klarna har överträtt flera centrala regler, säger Malin Alpen på Finansinspektionen om beslutet.
Klarnas presschef Joel Hedin säger att det handlar om regeltolkning och tillämpning av reglerna mot penningtvätt och finansiering av terrorism – och inte faktiska fall av penningtvätt.
Det är inte uteslutet att FI-beslutet kommer att överklagas av Klarna, enligt Hedin. Detta ska i så fall ske inom tre veckor.
– Men jag kan inte säga något om det. Vi behöver gå igenom beslutet, säger han till TT.
– Vi har haft en konstruktiv dialog sedan utredningen inleddes 2022 och ser detta som en viktig del i det gemensamma arbetet för en säker finansiell sektor.
Klarna, som antas vara nära en börsnotering i USA, skriver på sin hemsida:
"Branschen navigerar ett komplext regelverk, något som också påvisas av att samtliga övriga storbanker fått reprimander inom ramen för penningtvättsregelverket".
"Saknats bedömningar"
FI har undersökt hur Klarna har följt regelverket under perioden 1 april 2021– 31 mars 2022. Slutsatsen är enligt FI att det saknas viktiga rutiner och riktlinjer.
– Bland annat vad gäller den allmänna riskbedömningen så har det helt saknats bedömningar för hur bankens produkter och tjänster kan användas för penningtvätt eller finansiering av terrorism, säger Malin Alpen, verksamhetsområdeschef på FI.
FI pekar bland annat på bristfällig analys av 61 misstänkta transaktioner som Klarna rapporterat. Det pekas även på brister i kontrollen av handlare och kunder som banken har indirekta relationer med.
Har undersökningen gett indikationer på att brott har begåtts?
– Vår uppgift är att granska företags förebyggande arbete. Faktisk penningtvätt är en fråga för andra myndigheter, till exempel för polisen. Men ser vi tecken på det är det något vi anmäler, säger Alpen.
Fortsätter följa
FI utfärdar en anmärkning och beslutar om en sanktionsavgift på 500 miljoner kronor för Klarna. Det maximala beloppet beräknat på bankens omsättning ligger på 2,5 miljarder kronor.
– Vi har noterat att vi inte tycker att överträdelserna är så allvarliga att det är aktuellt att överväga att återkalla tillstånd eller ge en varning, säger Alpen.
Tillsynen av Klarna fortsätter nu för att se till att de brister som framkommit åtgärdas, enligt FI.
– Nu förväntar vi oss att företaget lever upp till alla de krav som regelverket ställer, säger Alpen.
Källa: Joakim Goksör/TT, Malin Johanson/TT, Tobias Österberg/TT