Kinas stenhårda tullkontring: ”En precisionsträff mot Pentagon”

Handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerar när Peking inför hårdare exportrestriktioner på sällsynta jordartsmetaller. Dessa mineraler är avgörande för både försvarsindustrin och teknikutvecklingen i USA. Åtgärderna belyser Kinas dominans på marknaden och dess strategiska betydelse i det globala maktspelet.
- Kina inför nya exportrestriktioner på sällsynta jordartsmetaller.
- USA:s försvars- och teknologisektorer påverkas kraftigt av Kinas åtgärder.
- Trump-administrationen svarar med tullar och försök till inhemsk mineralproduktion.
Kina har nyligen meddelat ytterligare exportkontroller på sju typer av sällsynta jordartsmetaller, rapporterar Dagens Industri. Dessa åtgärder har stor inverkan på USA:s försvars- och teknologisektorer, som är beroende av dessa mineraler för avancerad teknologi och gröna projekt.
Kinas strategiska drag
Kinas gradvisa skärpning av exportkontroller har fått stora konsekvenser för USA. Den amerikanska industrin är starkt beroende av Kina, som förädlar 90 procent av världens produktion av dessa metaller. Metallerna i fråga – samarium, gadolinium, terbium, dysprosium, lutetium, scandium och yttrium – är centrala för såväl militär utrustning som grön teknologi, skriver Di.
Det här är inte bara en ekonomisk åtgärd. Det är en precisionsträff mot Pentagon. Utan dessa metaller riskerar USA:s mest avancerade försvarssystem att gå från överlägsna till föråldrade. Mark A Smith, vd för amerikanska gruvbolaget Niocorp i ett uttalande.
USA:s beroende av kinesiska leveranser
Trots försök att öka den inhemska produktionen förblir USA beroende av kinesisk förädling. Den enda amerikanska gruvan, Mountain Pass, skickar sitt råmaterial till Kina för bearbetning. Peking har således en stark position i värdekedjan.
Global mineraldominans
Kina har inte bara kontroll över produktionsledet utan har också expanderat globalt för att säkra råvarutillgångar i Afrika och Latinamerika. Detta ger Kina en överväldigande konkurrensfördel, medan USA:s mineralpolitik kritiseras för att vara inkonsekvent och kortsiktig.