Kinas oväntade räntedrag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kinas oväntade räntedrag

Kinas

Kina gjorde oväntade drag i sin räntepolitik genom att hålla sin ettåriga benchmarkränta oförändrad på 3,45 procent, trots att analytiker förväntade sig en minskning. Samtidigt sänkte landet oväntat sin femåriga benchmarkränta till 3,95 procent från 4,20 procent, vilket överraskade analytiker som räknade med en mindre sänkning.

  • Kinas ettåriga benchmarkränta, loan prime rate, lämnades oväntat oförändrad på 3,45 procent, trots konsensus om en minskning till 3,40 procent.
  • Landet sänkte sin femåriga benchmarkränta till 3,95 procent från 4,20 procent, vilket överraskade analytiker som räknade med en mindre sänkning till 4,10 procent.
  • Denna femåriga ränta är en avgörande referensränta för bostadslån i Kina och sänkningen är den första sedan juni.

Denna femåriga benchmarkränta är viktig för kinesiska hushåll eftersom det är den mest använda referensräntan för bostadslån i landet. Sänkningen av denna ränta indikerar en oro från Pekings sida att de tidigare lättnaderna inte haft tillräcklig effekt.

En oroande tid för Kinas fastighetsmarknad

Louise Loo, chefsekonom på Oxford Economics, förklarade till CNBC att de olikformade rörelserna visar att de kinesiska myndigheterna fortsätter att föredra riktade lättnader och önskar förstärka stödet till fastighetssektorn. Hon påpekade dock att Kinas fastighetsproblem inte enbart är kopplade till bolånen. "Dagens åtgärd kan öka efterfrågan på marginalen, men det måste implementeras och ses i samband med ett bredare spektrum av åtgärder för att hantera en oundviklig korrigeringsprocess för fastigheter", tillade Loo.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Framtida åtgärder väntas

Med dessa oväntade rörelser i räntepolitiken signalerar Kina att landet är berett att ta fler åtgärder för att stabilisera sin skakiga fastighetsmarknad. Det återstår att se vilka ytterligare steg landet kommer att ta i framtiden för att hantera denna utmanande situation.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt