Stort skuldsaneringspaket i Kina imponerar inte
Kina höjer skuldtaket för lokala myndigheter och lanserar samtidigt ett nytt stort program för specialobligationer.
Många bedömare och investerare hade hoppats på mer renodlade kinesiska stimulanser efter Donald Trumps seger i USA-valet i veckan. Trumpsegern innebär ett hot om dramatiska höjningar av tullar på Kinas export till USA, enligt vallöften från Trump 60 procent på alla kinesiska varor.
Lyxaktier faller
Börserna i Hongkong och Shanghai hade inför presentationen av de nya åtgärderna stängt nedåt. Men aktier i lyxaktier med stor exponering mot Kina – som Gucci-ägaren Kering och LVMH – faller efter uppgifterna.
– Det handlar om att hantera dolda skulder med nya obligationer. Så det är egentligen inget stimulanspaket, säger Juuso Kaaresvirta, senior ekonom på Bofit, den finländska centralbankens institut för tillväxtekonomier.
Men indirekt kan skuldsanering hos lokala myndigheter få positiva effekter på tillväxten. De nya obligationslån som ska ersätta dolda finansieringslösningar antas ha fördelaktigare villkor, vilket kan öppna upp för mer investeringar och offentlig konsumtion på lokal nivå, enligt Kaaresvirta.
– Det tydliggör också för Kinas centralmakt hur stora dolda skulder lokala myndigheter har dragit på sig, med finansiella lösningar, säger han.
"Ett viktigt politiskt beslut"
Konkret handlar fredagens åtgärder om att Kina under tre år höjer skuldtaket för lokala myndigheter till 35 520 miljarder yuan. Detta innebär att myndigheterna under en treårsperiod kan ta upp nya obligationslån för 6 000 miljarder yuan (cirka 9 000 miljarder kronor).
Ovanpå det kommer de lokala myndigheterna under en femårsperiod få låna upp ytterligare 4 000 miljarder yuan (cirka 6 000 miljarder kronor) med specialobligationer.
– Det är ett viktigt politiskt beslut som tar hänsyn till internationella och inhemska utvecklingsmiljöer, behovet av att säkerställa en stabil ekonomisk och finansiell verksamhet och den faktiska utvecklingssituationen för lokala myndigheter, säger Kinas finansminister Lan Fo'an på en pressträff.
Fakta: Ovanligt svag tillväxt i Kina
Kinas ekonomi, som under flera år haft stora finansiella problem i fastighetssektorn, präglas av oväntat dålig tillväxt i år med svag konsumtion och problem som ovanligt hög ungdomsarbetslöshet.
Tillväxten i Kina under tredje kvartalet var enligt officiell statistik nere på 4,6 procent, vilket kan jämföras med det officiella målet för 2025 på 5,0 procent. Fast många analytiker i väst tror att siffrorna är uppblåsta för att dölja att nedgången egentligen är ännu djupare.
Centralbanken i Peking har sänkt räntor under hösten och Kinas regering har skjutit till finansiellt stöd, bland annat till finansmarknaden, provinser och lokala myndigheter.
Källa: Joakim Goksör/TT