Kina: Ekonomiska stabiliteten hotas av ofärdiga bostadsprojekt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Kina: Ekonomiska stabiliteten hotas av ofärdiga bostadsprojekt

Kina:

Enligt en analys från investmentbanken Nomura, står Kina inför en potentiell fastighetskris. Ofärdiga bostadsprojekt hotar att destabilisera landets ekonomi och kan komma att kräva politiskt stöd för att återställa förtroendet för fastighetssektorn. En lösning kommer att kräva enorma ekonomiska resurser.

Nomura har granskat den kinesiska fastighetssektorn och upptäckt att det finns ett stort antal ofärdiga bostadsprojekt. Dessa projekt motsvarar 20 gånger den krisdrabbade fastighetsutvecklaren Country Gardens storlek vid utgången av 2022. Country Garden har fram till nu varit den största icke-statligt ägda bostadsutvecklaren i Kina, mätt i försäljning.

Hot mot social stabilitet

Analysen avslöjar att det finns cirka 20 miljoner enheter av okonstruerade och försenade försålda bostäder. För att slutföra dessa byggen skulle det krävas 440 miljarder dollar i kapital. Detta kan skapa oro i samhället eftersom lägenheter i Kina vanligtvis säljs innan de är färdigställda.

"Vid någon tidpunkt nästa år kan frågan om leveranser bli en social fråga och äventyra den sociala stabiliteten, och Peking kan så småningom behöva öka det politiska stödet avsevärt", säger analytikerna på Nomura. De ser detta som nyckeln till att verkligen återställa förtroendet för fastighetssektorn och ekonomin.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ökad press på bostadsutvecklare

Bostadsutvecklarna i Kina har varit under press sedan 2020, då regeringen i Peking ökade pressen på bolagen på grund av deras höga skulder. Denna nya insikt från Nomura belyser ytterligare utmaningar för sektorn, och sätter press på både utvecklare och regering att hitta en lösning på problemet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt