Kärnkraftskostnad oroar regeringens vakthund
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Kärnkraftskostnad oroar regeringens vakthund

Kärnkraftskostnad

Finanspolitiska rådet, regeringens vakthund i den ekonomiska politiken, vill se en bred politisk överenskommelse om vad kärnkraften får kosta statskassan och hur pengarna ska fram.

Det handlar om "väldiga belopp" som inte får skakas fram genom att man gör undantag i det ekonomiska ramverket för staten, enligt vad rådets ordförande Lars Heikensten och vice ordförande Annica Sundén skriver på DN Debatt.

Men om politikerna är överens om att kärnkraften är nödvändig för att klara sådant som klimatomställning är det rimligt att det finansieras genom att staten lånar till det, enligt rådet, och statsskulden ökar. Då måste det ekonomiska ramverket anpassas till det och politikerna ha ställt kostnaderna mot andra angelägna behov som statskassan ska täcka.

Den modell som regeringens utredare föreslagit om hur ny kärnkraft ska betalas går ut på att staten ska låna ut 300 miljarder till dem som vill bygga kärnkraft. Men det bör finnas beredskap för lån på upp till det dubbla, 600 miljarder, enligt utredaren.

"Viktigast är att det inte görs nya undantag från ramverket. I den årliga bedömningen av de offentliga finanserna måste under alla omständigheter en finansiering av kärnkraften ingå", skriver Heikensten och Sundén och fortsätter:

"Alla offentliga utgifter och åtaganden ska prövas mot varandra, så också kärnkraften. Annars har vi snart inget finanspolitiskt ramverk."

Källa: Lars Larsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt