Kan Trumps nya tullar tvinga Riksbanken till räntesänkning?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kan Trumps nya tullar tvinga Riksbanken till räntesänkning?

Kan Trumps nya tullar tvinga Riksbanken till räntesänkning?

Donald Trumps senaste tullar på europeiska varor har satt världshandeln i gungning och kan tvinga Riksbanken att ompröva sin räntepolitik. Osäkerheten växer kring hur Sveriges ekonomi kommer påverkas av de globala handelsstriderna och den svenska kronan visar oväntad styrka.

  • Trumps tullar skapar osäkerhet på de globala marknaderna.
  • Den svenska kronan stärks oväntat mot dollarn.
  • Riksbankens framtida räntebesked osäkra.

De nya tullarna från USA har skapat oro på de internationella börserna, och det diskuteras nu hur detta kan påverka Sveriges ekonomi. Enligt Morningstar har de europeiska börserna reagerat negativt, och Kinas svar i form av egna tullar har fördjupat oron.

Handelshinder och svensk inflation

Vice riksbankschef Anna Breman har tidigare uttryckt att handelshinder är problematiska för Sverige, ett exportberoende land. Trots att inflationssiffror nyligen kom in lägre än väntat, är det tullarnas effekter som oroar mest.

Carl Nilsson, ekonom på Swedbank, berättar att inflationsutsikterna har blivit mycket med komplicerade på grund av handelskriget, försvarsutgifterna, den snabba förstärkningen av svenska kronan och den potentiella kinesiska exportomläggningen från USA till Europa.

Amanda Sundström, SEB:s FI- och FX-strateg, menar att effekterna av tullarna på inflationen i Europa och Sverige är osäkra och beroende av globala svar och värdekedjor.

Riksbanken lyfte ett tullscenario med högre inflation i sin senaste rapport, men man kan också tänka sig en situation där överutbud både från Asien och Europa – export som annars hade gått till USA – faktiskt pressar ned svenska priser. Däremot kan man nog med övertygelse utgå från att tullarna får en negativ effekt på tillväxten, något som också skulle kunna dämpa inflationstrycket längre fram. Men osäkerheten är mycket hög, och det troligaste är fortfarande att Riksbanken fortsätter med sin avvaktande inställning. Amanda Sundström, SEB:s FI- och FX-strateg.

Svenska kronans styrka skapar förvirring

Den svenska kronan har stärkts mot dollarn, något som förbryllar många. Nordeas seniora analytiker, Henrik Unell, konstaterar att detta bryter mot tidigare mönster under ekonomisk osäkerhet.

"Kronan har en hårdkodad historia som säger att FX-marknaden säljer kronan i tider av stress och köper dollar. Det tycks inte gälla nu," skriver Unell.

SEB:s Amanda Sundström tror på en ekonomisk återhämtning i Sverige, vilket kan förklara kronans styrka. Samtidigt finns risker på kort sikt, som svagt konsumentförtroende och ökad osäkerhet, vilket kan bromsa kronans uppgång. Riksbanken tros dock vara nöjd med den svenska kronans utveckling menar hon, då en starkare krona dämpar inflationen och underlättar deras balansgång.

Riksbankens utmaningar framöver

Det finns nu en minskad risk för räntehöjningar förklarar Sundström efter de senaste dagarnas utveckling med lägre ränteförväntningar i omvärlden, en lägre inflation och risken för sämre tillväxt, men osäkerheten är stor. Sundström påpekar att arbetsmarknaden och konsumentförtroendet blir avgörande för Riksbanken.

”Även om inflationen var lite lägre än väntat är den fortfarande tydligt högre än målet, och ribban för en räntesänkning i närtid är därför hög. Men om situationen förvärras tydligt kan räntesänkningar ändå åter stå på agendan. Inflationslättnaden ger också Riksbanken mer manöverutrymme att följa med andra centralbanker och sänka räntan i ett läge där de finansiella och ekonomiska utsikterna försämras markant,” förklarar Sundström.

Kommande räntebesked från Riksbanken är planerade till: 8 maj, 18 juni, 20 augusti, 23 september, 5 november och 18 december.

Nyhetsbrev