Javier Milei vinner presidentvalet i Argentina
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Javier Milei vinner presidentvalet i Argentina

Javier

Ultraliberalen Javier Milei har triumferat i det argentinska presidentvalet, enligt preliminära resultat. Med sina kontroversiella förslag om avskaffandet av centralbanken och införandet av amerikansk dollar som nationell valuta, har Milei lyckats locka 56 procent av rösterna. Detta trots hans utmanare, nuvarande finansminister Sergio Massa, fick 44 procent av rösterna.

En kontroversiell politiker

Milei, som är känd för att vara en kontroversiell figur, har vunnit valet på grund av Argentinas ekonomiska nedgång, menar Latinamerikaexperten Andrés Rivarola. Utöver sina radikala ekonomiska förslag, har Milei även väckt uppmärksamhet genom att förespråka legaliseringen av försäljning av mänskliga organ och förbjuda abort. Han har också uttryckt sin skepsis mot den globala uppvärmningen, som han anser vara en bluff.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Samhällsekonomiska problem

Argentinas ekonomiska problem har varit en bidragande faktor till Mileis framgång. Landet kämpar med hög inflation på nästan 150 procent och en ökande fattigdom. Mileis ekonomiska förslag kan ha lockat väljare som är frustrerade över den nuvarande ekonomiska situationen.

Milei har redan mottagit gratulationer från presidenterna i Brasilien och Chile, liksom från den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump, som uttryckte att Milei kommer att göra "Argentina stort igen".

Vem är Javier Gerardo

Javier Gerardo Milei, född 22 October 1970, är en argentinsk ekonom, författare och politiker. Milei fick ursprungligen uppmärksamhet som ekonom och författare av flera böcker om ekonomi och politik innan han steg fram politiskt. Hans seger i primärvalen i augusti skickade chockvågor genom landets politiska etablissemang inför presidentvalet i oktober.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt