It-haveriet kan få konsekvenser i veckor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

It-haveriet kan få konsekvenser i veckor

It-haveriet

Att återställa alla datorer i det världsomfattande it-haveriet kan ta veckor. Drabbade datorer måste åtgärdas manuellt, vilket blir en tuff utmaning för företag med tusentals enheter.

Störningarna började redan i torsdags men det var under fredagen det fick stor spridning världen över. It-experter kallar haveriet det största som någonsin har inträffat.

Det var när det globala cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike skickade ut en uppdatering för programvaran Falcon till sina kunder som problemen började. Pc-användare som hade Crowdstrike installerat på sin dator möttes av en blå skärm med ett felmeddelande.

– Väldigt många av de här datorerna har därför också kraschat, sade it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka till TT på fredagen.

Lösning kan ta veckor

Företaget har därefter åtgärdat problemet genom att ta tillbaka uppdateringen. Trots det kan konsekvenserna bli långvariga. Datorproblemen kan ta dagar, om inte veckor, att åtgärda, rapporterar The Guardian.

Enligt Alan Woodward, professor i cybersäkerhet vid University of Surrey, krävs en manuell omstart och "de flesta standardanvändarna skulle inte veta hur man följer instruktionerna." För företag med tusentals datorer är det därmed en stor utmaning framåt.

Även svenska experter gör samma bedömning:

– När det är så här många datorer, miljontals, då kan vi skicka alla it-tekniker i världen – det kommer ändå ta dagar eller veckor, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen till SVT Nyheter.

Hur lätt problemet kan åtgärdas på de drabbade datorerna beror på en viktig faktor, enligt Karl Emil Nikka:

– Om datorn kan komma in i operativsystemet Windows, då kan de göra uppdateringen. Problemet är att om datorerna inte ens kommer in i Windows, då kan de inte få applikationen att uppdatera den här felaktiga filen.

Flygtrafiken återupptas

Haveriet satte den globala flygtrafiken ur spel med inställda flygningar och i USA tvingades flygplan stanna kvar på marken.

I Sverige flyter flygtrafiken på bra men det kan förekomma följdförseningar, skriver Swedavia i ett pressmeddelande till TT.

På lördagen uppgav flera amerikanska flygbolag, samt flygplatser runt om i Asien, att de återupptar verksamheten. Det är återigen möjligt att checka in på flygningar i Thailand, Hong Kong och Sydkorea, och läget var mestadels under kontroll på flygplatser i Indien, Indonesien och Singapore på lördagseftermiddagen lokal tid.

Flera amerikanska hamnar höll stängt under fredagen men verksamheten återupptogs till stor del under lördagen, rapporterar CNBC.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Crowdstrike

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Crowdstrike

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt