Iskall bostadsmarknad: Ingen tjällossning i sikte
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Iskall bostadsmarknad: Ingen tjällossning i sikte

Iskall

SBAB och Booli:s indikator Bomarknadstempen avslöjar att bostadsmarknaden förblir långsam i januari och det finns inga tecken på förbättringar. Det tar nu tre gånger längre att sälja en bostad jämfört med för några år sedan. Läget är lika trögt i alla Sveriges tre största städer.

  • Bostadsmarknadens långsamhet beror främst på mycket långa annonstider.
  • Bomarknadstempen visar att försäljningsläget för lägenheter och villor försämrats marginellt i januari.
  • SBAB:s chefsekonom, Robert Boije, råder bostadssäljare att vara medvetna om detta, särskilt om de planerar att köpa en ny bostad innan de säljer den befintliga.

Bomarknadstempens indikationer

Bomarknadstempen är en indikator som SBAB och Booli använder för att bedöma läget på bostadsmarknaden. Indikatorn väger samman flera variabler, inklusive antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare och medelbudpremien, jämfört med deras historiska genomsnitt. Denna indikator ger en samlad bild av hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar att det inte finns några tecken på att bostadsmarknaden kommer att värmas upp inom en snar framtid.

Läget för lägenheter och villor

Den sammantagna bilden är att försäljningsläget för lägenheter har försämrats marginellt i januari, huvudsakligen på grund av längre annonstider. Trots detta finns det några positiva tecken, som ett minskat antal återpublicerade annonser. Läget för villor har inte förändrats mycket mellan december och januari. De längre annonstiderna återfinns även här, men även här noterades färre återpublicerade annonser.

Utmaningar framöver

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar att det inte finns några tecken på att bostadsmarknaden kommer att värmas upp inom en snar framtid. Han förutspår att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja sina avgifter och att hushållens realinkomster har eroderats av tidigare hög inflation.

Han påpekar också att det tar tre gånger så lång tid att sälja en bostad nu jämfört med för bara några år sedan, vilket är viktigt för säljare att tänka på, särskilt om de har för avsikt att köpa en ny bostad innan de säljer den befintliga.

Källa: SBAB

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt