ISK-skatten skenar - nästan 15 miljarder i år
Skatten på innehavet på investeringssparkontot (ISK) lyfter kraftigt i årets deklaration, till följd av den höjda statslåneräntan. Spararnas samlade ISK-skatt blir nästan 15 miljarder kronor – innan den kvittas mot kapitalförluster.
Schablonintäkterna från ISK-tillgångarna som ska beskattas i år har skenat iväg uppåt med 140 procent till totalt 48,9 miljarder, enligt Skatteverkets databas.
Med den 30-procentiga skatten på kapitalinkomster innebär detta en samlad skattenota för svenskarnas ISK-tillgångar på nästan 15 miljarder kronor i år – upp från drygt 6 miljarder i fjol.
ISK-tillgångarnas samlade tillväxt bromsar samtidigt in till omkring 1 procent, ned från 4 procent året före.
Något har hänt
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, är inte förvånad över utvecklingen. Och han varnar för att det kräver allt större risktagande för att få ISK-placeringar att gå runt.
– Den låga tillväxten antyder att något har hänt, säger han.
Han pekar på flera tänkbara förklaringar.
– Högre räntor och högre inflation kan ha gjort att människor månadssparar mindre, att de upphör att månadsspara eller till och med tvingas ta ut sina besparingar, säger Olsson.
Men han påminner också om att skatten och fondavgifter varje år dränerar ISK-tillgångarna – just nu med cirka 1,9 procent per år. För en genomsnittlig ISK-sparare slukar detta flera hundra tusen kronor under 20 års normalt sparande på 1 000 kronor per månad med årliga kursuppgångar på 7 procent för fonder och aktier i ISK-portföljen, enligt Olsson.
Bakom skattesmällen i år ligger en betydligt högre statslåneränta, som har tryckt upp den procentsats som används för att räkna fram schablonintäkten från ISK-tillgångarna till 2,94 procent (statslåneräntan plus 1 procentenhet).
Omstridd beskattning
I nästa års deklaration ser det ut att bli ännu högre beskattning av ISK-sparandet. Statslåneräntan höjdes till 2,62 procent i november, vilket ger en procentsats på 3,62 procent när schablonintäkten ska räknas fram till deklarationen 2025.
Nivåerna kan jämföras med 1,25 procent i deklarationen 2023.
ISK-beskattningen är omstridd. I december 2023 föreslog regeringen att ISK-tillgångar upp till 300 000 kronor per person ska bli skattefria. Siktet är inställt på att få med detta som en skattesänkning i höstbudgeten.
Fakta: ISK-skatt betalas på schablonintäkt
Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara i till exempel aktier och fonder.
Du betalar som kontoinnehavare inte någon skatt på vinsterna du gör på kontot. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina kontotillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust.
Beskattningen uppgår till 30 procent av vad som kallas schablonintäkten på ISK-tillgångarna. Schablonintäkten räknas fram genom att multiplicera ISK-beloppet med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Om statslåneräntan ligger under 0,25 procent tillämpas 1,25 procent som lägsta procentsats för att beräkna schablonintäkten.
Schablonintäkten från ISK-innehavet kan i deklarationen kvittas mot kapitalförluster utanför ISK, så länge det inte handlar om förluster som har gjorts på en kapitalförsäkring.
Källa: Skatteverket
Källa: Joakim Goksör/TT