IPO-nytt: Voi mot börsen 2022 (?), nya blockchain-SPAC:en HODL och fler aktuella nyheter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt: Voi mot börsen 2022 (?), nya blockchain-SPAC:en HODL och fler aktuella nyheter

IPO-nytt:

Elscooter-bolaget Voi siktar mot börsen under kommande år, en ny SPAC, HODL, ansöker om listning på Spotlight och så gick premiären för MTI Investment. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  tidigare "IPO-nytt" läser du om fler nyheter för börsaktuella bolag!

Det gjordes 743 nyintroduktioner på Nasdaqbörsen i år

Nasdaqbörsen i USA välkomnade 743 nyintroduktioner under 2021 vilka tillsammans inbringade 180 miljarder dollar, motsvarande 1 633 miljarder kronor.

Utöver noteringarna kom ytterligare 35 bolag att flytta sin aktiehandel till Nasdaq under året, inklusive Dow 30-bolagen Honeywell, Palo Alto Networks och Xerox.

”2021 var ett banbrytande år för börsnoteringar med mer än 1 000 börsnoteringar på alla amerikanska börser och nästan tre fjärdedelar (73 procent) av alla dessa ägde rum på Nasdaq”, säger Nasdaqbörsens direktör Nelson Griggs.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Riktigt sur debut för MTI Investment-aktien i premiärhandeln på First North

Investmentbolaget MTI Investment började den 21 december att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget har som syfte att investera i östafrikanska små och medelstora företag inom sektorerna bostadsbyggande, avfallshantering, kosmetik och mejeri.

Erbjudandet att teckna units i bolaget övertecknades.  Teckningskursen var 40,20 kronor per unit. Varje unit består av tre aktier och två vederlagsfria teckningsoptioner TO 1. Teckningskursen motsvarar därmed 13,40 kronor per aktie.

Bolaget tillfördes 22,1 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,2 miljoner kronor. Ankarinvesterare är Handelsbanken Fonder och stiftelsen H&M Foundation.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 9,68 kronor vilket motsvarar en kursnedgång på ca 28 procent.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för MTI Investment.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Nytt logistikfastighetsbolag bildat i Sverige – siktar på börsen

Dagens industri rapporterar om det nya logistikfastighetsbolaget ROC Properties som kan bli börsnoterat inom två år.

Bakom bolaget ligger trion Paul Frankenius, Joakim Hedin och Jan Persson. De två förstnämnda är majoritetsägare i det Boråsbaserade fastighetsutvecklingsbolaget Bockasjö medan Persson äger Strängnäsbaserade Kilenkrysset.

Trion har valt att bilda ROC Properties för att det idag saknas ett renodlat logistikfastighetsbolag på börsen, uppger Joakim Hedin till Di.

ROC Properties kommer att hysa ett antal fastigheter från de två ovannämnda bolagen. Målet är att äga fastigheter för ungefär 4 miljarder kronor under 2023. Prioriteten med att först bygga volym förklarar också varför bolaget inte går direkt till börsen.

”Vi vill hålla det borta från börsen i några år för att hinna bygga lite volym innan vi går dit”, säger Joakim Hedin.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för ROC Properties.

Spac-bolaget Hodl Spac Europe ska noteras på Spotlight den 21 januari


Spac-bolaget Hodl Spac Europe har godkänts för notering på Spotlight Stock Market. Preliminär första dag för handel är 21 januari 2022. Som förutsättning för notering ska 100 procent av emissionsbeloppet samt Spotlights spridningskrav om 300 aktieägare uppfyllas.

Hodl Spac Europe är ett svenskt förvärvsbolag eller spac, special purpose acquisition company, vars syfte är att ta in kapital och inom 24 månader, med möjlighet av förlängning upp till 36 månader, genomföra förvärv av ett eller flera onoterade målbolag.

Det är möjligt att noterade så kallade spac-bolag på Spotlight sedan den 1 september i år.

"Blockchain-industrin med vad det medför och möjliggör är en av de största innovationerna i modern tid, med möjliga applikationer inom de flesta områden. Med en decentraliserad teknologi som blockchain och Web 3.0, även kallat Metaverse, ritas den digitala kartan om. Det kommer att ge färre mellanhänder samt innebär att ägande och värdeskapande decentraliseras, vilket kommer att driva tillväxt, produktivitet och innovation. Vi har ett väl sammansatt team med olika kompetenser och dessutom tror jag att vi har Europas första kvinnliga styrelseordförande för en spac", kommenterar vd Vahid Toosi.

Erbjudandet riktas till allmänheten i Sverige och omfattar 5,9 miljoner aktier till teckningskursen 5 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 29,5 miljoner kronor före emissionskostnader på 0,4 miljoner kronor. Teckningstiden löper från 27 december till 13 januari.

I enlighet med Spotlights regelverk måste Hodl genomföra ett eller flera förvärv av målbolag inom 36 månader från dagen för upptagande till handel, eller den kortare period som bolaget anger i sitt prospekt, i detta fall 24 månader. Minst 90 procent av bruttoemissionslikviden om 29,5 miljoner kronor ska enligt Spotlights regelverk deponeras på ett spärrat bankkonto till dess att den nya verksamheten är godkänd för notering.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hodl Spac.

Voi tar in 115 miljoner dollar i ny finansieringsrunda - siktar på börsnotering 2022


Investmentbolaget VNV Globals portföljbolag Voi Technology har tagit in 115 miljoner dollar i en serie D-finansieringsrunda, enligt ett pressmeddelande.

Under det senaste året har Voi expanderat till nya marknader samt levererat en intäktstillväxt på 140 procent till över 100 miljoner dollar. Enligt Voi själva har man stått sig bra mot den hårda konkurrensen på marknaden och bland annat uppnått en marknadsandel på 70 procent i Storbritannien.

Bland investerarna i finansieringsrundan fanns VNV Global, Raine Group, Inbox Capital och Nordic Ninja och Stena Sessan. Voi har nu tagit in totalt 430 miljoner dollar sedan bolaget grundades. Under 2021 uppgår finansieringen till 160 miljoner dollar och värderingen är nu över 1 miljard dollar, skriver Financial Times.

Kapitalet från investeringsrundan ska användas för att fortsatt expandera Vois plattform till nya marknader nästa år.

I samband med finansieringsrundan uppger vd Fredrik Hjelm till Financial Times att man är redo för en börsnotering under 2022. Bolaget överväger fortfarande var man ska listas men det blir troligtvis i Europa.

"Vi har påbörjat förberedelser, men inte satt ned foten om när, var eller hur noteringen ska ske. Det är svårt att säga om det sker redan under 2022, eftersom det finns många externa faktorer som kan påverka, men vi ska i alla fall vara redo internt för börsen nästa år”, säger Fredrik Hjelm till Di Digital.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Voi.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Bytedance får ny värdering på 353 miljarder amerikanska dollar - högsta i branschen

Kinesiska teknikjätten Bytedance, som bland annat ligger bakom populära appen Tiktok, får en ny värdering enligt Huruns rankningslista. Värderingen på 353 miljarder dollar, motsvarande 3 224 miljarder kronor, gör bolaget till världens största onoterade bolag mätt till marknadsvärde.


Bytedance är en av Kinas största IPO-kandidater och har haft stadig tillväxt trots USA:s sanktioner mot kinesiska tech-bolag under året. Den kinesiska staten har också gått hårdare åt en rad tech-bolag. Bolaget har mer än tredubblat sin värdering från föregående år.

Läs hela nyheten.

Softbank-backade Snapdeal ansöker om börsnotering

Det Softbank-backade indiska e-handelsbolaget Snapdeal har lämnat in en ansökan om börsnotering, rapporterar Reuters.

Snapdeal erbjuder nyemitterade aktier för 12,5 miljarder rupier, motsvarande 1,5 miljarder kronor, samt försäljning av 30,8 miljoner befintliga aktier, enligt prospektet.

Bolagets grundare kommer inte sälja några aktier men däremot ska Softbank avyttra en del, liksom andra delägare som Foxconn, Sequoia Capital och kanadensiska pensionsjätten OTPPB.

Snapdeal, som konkurrerar med bland annat Amazon, Flipkart och Reliance Industries, ska använda noteringslikviden för organiska tillväxtinitiativ. Bolaget grundades 2010.

Läs hela nyheten.

Cybersäkerhetsbolaget Zerofox går till börsen via spac

Cybersäkerhetsbolaget Zerofox kommer att noteras på New York-börsen genom samgående med spac-bolaget L&F Acquisition. Transaktionen värderar det kombinerade bolaget till 1,4 miljarder dollar, motsvarande 12,8 miljarder kronor, rapporterar Cityam.

Som en del av affären kommer ett antal aktörer att investera 170 miljoner dollar i Zerofox, däribland Monarch Alternative Capital och Victory Park Capital.

Maryland-baserade Zerofox har bland sina kunder Intel och Microsoft, enligt hemsidan.

Läs hela nyheten.

China Mobile siktar på notering i Shanghai efter amerikansk avnotering

Mobiloperatörsjätten China Mobile, som är Kinas största mobiloperatör mätt till intäkter, siktar på en notering på Shanghaibörsen efter att aktien blivit avnoterad i USA. Det rapporterar flera medier däribland Economic Times.

Noteringen blir en av de största i Kina på ett decennium. Noteringen är värd 7,64 miljarder dollar, motsvarande cirka 70 miljarder kronor.

Den tidigare presidenten Donald Trump beslutade om att börsoperatörerna skulle avnotera samtliga kinesiska operatörsjättar vilket omfattade China Mobile, China Unicom och China Telecom.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.