Investorchefen om miljardköpet: "Rimligt"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Investorchefen om miljardköpet: "Rimligt"

Investorchefen

Wallenbergs maktbolag Investor har storhandlat aktier i Ericsson den senaste tiden – för närmare tre miljarder kronor. – Vi gillar bolaget och dessutom tycker vi att det var en värdering som var rimlig, säger Christian Cederholm, vd för Investor.

Investmentbolaget Investor, som kontrolleras av familjen Wallenberg och är storägare i bland annat Ericsson, Astra Zeneca och Atlas Copco – har fortsatt en välfylld kassa. Det visar delårsrapporten som kom under onsdagen.

– Vi har haft en period och har även rätt stora utmaningar både geopolitiskt och makromässigt. Men bolagen har med olika förutsättningar och olika marknader parerat det väldigt bra, säger Christian Cederholm, Investors nya vd som tillträdde i maj.

Miljardköp i Ericsson

Under bara några veckor köpte Investor aktier i Ericsson – för nära tre miljarder kronor, något som nämns i delårsrapporten. Men anledningen till det, är Cederholm sparsam med att kommentera.

– Vi gillar bolaget och dessutom tycker vi att det var en värdering som var rimlig. Så då gjorde vi det. Man ska inte läsa in för mycket i ett enskilt kvartal.

Och när det gäller jättesmällen som Ericsson fick efter köpet av molntjänstföretaget Vonage – säger Cederholm att framtiden får utvisa om det var en misslyckad affär.

– Vad gäller priset och tajmingen så var den ju inte optimal. Men det viktiga här blir att se vad man kan göra med det.

För- och nackdelar med Trumpvinst

Planerna framöver för Investor, menar Christian Cederholm, är att fortsätta investera i deras affärsområden. Men nämner även att det finns utmaningar framöver.

– Vi har geopolitiska utmaningar och det pågår krig i världen. Och det är klart att det skapar osäkerhet för våra bolag.

– Vi försöker se till att våra bolag står väl rustade för att leverera bra utveckling oavsett.

Och när det gäller det kommande valet i USA, som lutar åt en Trumpvinst enligt bedömare, säger Cederholm att det både kan vara bra och dåligt.

– Vi och våra bolag kommer som sagt vara tvungna att anpassa sig och jobba med den administration som blir. Det kommer finnas för- och nackdelar med alla alternativ.

Fakta: Så går det för Investor

Investmentbolaget Investor redovisar ett justerat substansvärde – alltså värdet på tillgångarna minus bolagets skulder – på 969,4 miljarder kronor. Det motsvarar 317 kronor per aktie.

Det är en ökning med 8 procent under kvartalet och en totalavkastning på 9 procent, vilket kan jämföras med avkastningen på Stockholmsbörsen under perioden på 2 procent, enligt Investor.

Investor är storägare i bland annat Ericsson, Astra Zeneca och Atlas Copco.

Källa: Investor

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Investor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt