Investerare frustrerade över verkstadsjättens börsprestation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Investerare frustrerade över verkstadsjättens börsprestation

Investerare

Sandviks svaga prestation på börsen sedan Stefan Widing tog över som VD 2020 har lett till en ökande frustration bland investerare. Enligt Dagens Industri beror den svaga kursutvecklingen på att Sandvik dras med en konglomeratrabatt. Läget har fått marknadsaktörer att spekulera i möjliga strukturella förändringar för att öka aktievärdet.

  • Sandvik lider av en konglomeratrabatt som påverkar aktiekursen negativt.
  • Jämförelser görs med ABB som tidigare lyckats förbättra sin kursutveckling genom att renodla verksamheten.
  • Spekulationer om ett möjligt samgående med Metso har väckts, men hinder kvarstår.

Dagens Industri rapporterar att marknaden är missnöjd med Sandviks prestation på börsen sedan Stefan Widing tog över som VD 2020. Analytiker och förvaltare menar att en av anledningarna till den svaga kursutvecklingen är att företaget dras med en konglomeratrabatt.

Konglomeratrabatt och bristande tillväxt

En investerare på Stockholmsbörsen uttrycker att den som vill investera i gruvindustrin inte är intresserad av Sandviks verktygsverksamhet, som knappt växer. Istället föredrar investerarna att betala en premie för företag som Epiroc, som är mer specialiserade inom gruvsegmentet. Detta gör att Sandvik, trots sin mångsidighet, inte värderas lika högt på marknaden.

Jämförelse med ABB:s framgång

En parallell dras till ABB, som tidigare befann sig i en liknande situation. Genom att renodla sin verksamhet har ABB lyckats förbättra sin kursutveckling och blivit en av de bäst presterande verkstadsaktierna i Sverige. Detta har fått analytiker att spekulera i om Sandvik också skulle kunna dra nytta av en liknande strategi.

Eventuellt samgående med Metso

Di rapporterar även att ägarna i finska Metso överväger ett samgående med Sandviks gruvaffär. Det är dock oklart om en sådan affär kan genomföras, då Fredrik Lundberg, som kontrollerar Sandvik genom Industrivärden och Lundbergs, inte har gjort sin ställning i frågan tydlig. Så länge Sandviks aktiekurs är låg och värderingen svag, kommer diskussioner om en eventuell styckning av bolaget att fortsätta.

Sandvik är ett internationellt industriföretag som grundades 1862 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företaget fokuserar på att utveckla och marknadsföra produkter inom metallbearbetning, bergborrningsmaskiner, rostfria material, speciallegeringar och processystem. Sandvik har en stark global närvaro med aktiva ägare både hos Avanza och Nordnet, enligt vår senaste mätning på Börskollen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sandvik

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt