Inget boprislyft – oro för räntan som spökar

Det blev inget större lyft för bostadspriserna i mars. Hela året har inletts svagt enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije. – Människor oroar sig över vad som ska hända med räntan, säger han.
Bostadspriserna som helhet steg med 0,6 procent i Sverige i mars, enligt ny statistik från SBAB och Booli.
Hittills i år rör det sig om en uppgång på 2,9 procent, något som Robert Boije beskriver som svagt.
– Även om priserna har gått upp så har de inte gått upp så mycket som de brukar vid den här tiden på året. Underliggande verkar det som att de går i sidled eller till och med backar, säger han.
Oro för räntan
Därför är det tveksamt om bankens prognos för helåret kommer att hålla, enligt Boije.
– I vår prognos har vi landat i att priserna kommer att stiga med 6 procent, men då har vi räknat med att de skulle stiga mer under årets början än vad de har gjort. Får vi ytterligare en klen månad får vi nog se över vår prognos, säger han.
Flera faktorer kan ligga bakom den svaga utvecklingen, säger Boije. En är osäkerheten i omvärlden.
– Det ser vi också i att nyproduktionen inte tar fart och inte heller efterfrågan på nya bostäder. Ska man göra stora investeringar är osäkerhet det värsta man vet.
En annan faktor kan vara flera år av fallande realinkomster och att hushållens köpkraft är låg.
– Människor oroar sig för vad som ska hända med räntan. Det påverkar också bostadsmarknaden, liksom att vi fortfarande har ett extremt stort utbud, säger Boije.
Innehåller annonslänkar till Compricer.
Räntor stiger – Jämförelse: Hitta lägsta bolåneräntan idag
Räntorna stiger nu brett och ett fåtal aktörer har till och med börjat skruva upp den rörliga räntan, dock endast marginellt ännu. Jämför rörliga eller bundna snitträntor från en stor mängd aktörer via tabellen ovan och se om du kan spara pengar genom att byta bank (eller konkurrensutsätta din nuvarande).
Villor drog iväg
Villapriserna steg med 0,4 procent i mars och ligger nu 12 procent lägre än vid toppnoteringarna under våren 2022, det vill säga innan inflations- och räntechocken slog till. Lägenhetspriserna steg med 0,9 procent i mars och ligger nu 2 procent från toppen.
Att villapriserna har längre kvar beror enligt Boije troligtvis på att priserna på villor drog iväg mer än lägenhetspriserna under pandemin.
– Det vi ser är en korrigering av den priseffekten, nu finns till exempel inte samma behov av att jobba hemifrån som då, säger Robert Boije.
Källa: Johanna Ekström/TT / Börskollen