Inför Halloween – 2 000 ton pumpor ska plockas
Intresset för pumpor växer sig allt större. Det gör även skördarna för Sveriges största pumpaodlare. En återkommande utmaning finns dock: hitta medarbetare som vill jobba med att plocka 2 000 ton pumpor.
En amerikansk företeelse har i högsta grad blivit en svensk angelägenhet och kommersiell högtid. När Halloween firas sker det hos allt fler svenska hushåll, särskilt barnfamiljer.
Det märks även för Leif Nilsson som odlat pumpor i drygt 30 år på sin gård utanför Löderup på Österlen.
– Det var väl i mitten av 90-talet och det har bara ökat mer och mer, säger Leif Nilsson om utvecklingen.
Förra året en katastrof
Att odla så kallade butternutpumpor sågs på den tiden som en omöjlighet i Sverige. Leif Nilsson har genom åren testat "hundratals olika varianter" för att lyckas och nå framgång. Årets skörd beräknas ligga på drygt 2 000 ton.
– Fjolåret var en katastrof. Då fick vi ingen sol och pumporna mognade inte ordentligt. I år har det däremot varit gynnsamt, en lagom svensk sommar med lagom mycket regn och i övrigt varmt och torrt.
Leif Nilssons bild av att allt fler vill fira Halloween stämmer också väl överens med branschorganisationen Svensk handels prognos. Enligt Svensk handel uppger 33 procent av tillfrågade handlare att högtiden är avgörande för försäljningen, upp från 25 procent föregående år.
Totalt väntas också konsumtionen kring högtiden lyfta från 1,5 miljarder till cirka 1,6 miljarder kronor.
Plockas för hand
För Leif Nilsson har också det faktum att verksamheten vuxit sig allt större inneburit att man är ett 50-tal anställda som plockar pumpor. Där finns också en av utmaningarna.
– Allt plockas för hand och det är svårt att hitta folk som vill jobba med sådant här. Det är tungt och besvärligt. Vi måste söka oss utanför landets gränser, konstaterar han.
Ytterligare en prövning är att hitta någon som kan tänkas vilja ta över verksamheten den dagen han själv vill sluta.
Slutligen, äter du pumpa själv, eller är du innerligt trött på dom?
– Jag äter gärna pumpa men jag är nog bättre på att odla än att tillaga dem.
Källa: Tobias Österberg/TT