Inför årets deklaration: Här granskar Skatteverket extra noga
Från och med 2023 kommer Skatteverket att ha ett ökat fokus på uthyrning av privata tillgångar, som bostäder och transportmedel, via digitala plattformar. Detta då nya regler har införts som kräver att företag som erbjuder dessa plattformar, exempelvis Airbnb och Booking rapporterar om dessa uthyrningar.
- Från och med 2023 kommer företag som Airbnb och Booking.com att behöva rapportera om uthyrning av privata tillgångar.
- Reglerna för uthyrning och beskattning varierar beroende på vad och hur man hyr ut.
- Uthyrning av transportmedel klassas som inkomst av kapital och måste deklareras.
Deklarationen är här, men processen kan vara komplicerad och potentiellt kostsam om misstag begås. I en tidigare artikel har Börskollen belyst risker med att lämna oriktiga uppgifter, där skattejuristen Ola Aronsson varnar för de konsekvenserna som kan uppstå av att göra fel vid deklarationen och delar med sig av de tre vanligaste deklarationsfelen.
En nyhet för årets deklaration är också att Skatteverket kommer att ha ett ökat fokus på uthyrning av privata tillgångar, som bostäder och transportmedel, via digitala plattformar.
Nya krav på digitala plattformar
Enligt Johan Falksäter, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har man sett att alla inkomster inte alltid redovisas vid uthyrning via digitala plattformar. Detta har lett till att det från och med 2023 kommer krävas att företag som erbjuder dessa plattformar rapporterar om dessa uthyrningar till Skatteverket.
Dessa krav kommer även att sträcka sig över landsgränserna, vilket innebär att uthyrning i andra EU-länder också kommer att rapporteras till Skatteverket.
"Rent praktiskt får vi in kontrolluppgifter från olika plattformsoperatörer. Alla skattebetalare som hyrt ut via en digital plattform får sedan information om vilka uppgifter som vi har fått in", säger Johan Falksäter i en kommentar hos Privata Affärer.
Skatteverket publicerade också nyligen en rapport på ämnet, där man granskade personer som haft en omfattande uthyrning av sin privatbostad. Där visade det sig att tre av fyra hade redovisat inkomsten fel och att Skatteverkets kontroll medförde ett tydligt ändrat deklarationsbeteende hos de granskade hyresvärdarna åren efter, då fler gjorde rätt.
"Det är positivt att kontrollen gör att det är väsentligt fler som gör rätt året efter, eftersom det visar att beteenden går att påverka", säger Daniel Hallberg, analytiker vid analysenheten och en av författarna till rapporten.
Så beskattas uthyrning
När det gäller uthyrning av bostäder och transportmedel finns en rad olika regler att förhålla sig till. Generellt sett ska överskott från uthyrning redovisas som inkomst av kapital och beskattas med 30 procent.
Dock finns det en rad undantag och avdrag som kan tillämpas beroende på vad som hyrs ut, hur länge, hur ofta och om en förmedlingstjänst används.
Hyr du ut din villa eller fritidshus får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kr och därtill avdrag på 20 procent av hyresintäkten som kompensation för utgifter för till exempel el och vatten.
"I praktiken innebär det att intäkter upp till 50 000 kr per år blir skattefria," sammanfattar Privata Affärer, men understryker att om intäkten däremot är högre måste den deklareras och beskattas.
För bostadsrätt och hyresrätt ser det likartat ut, men du får endast göra ett schablonavdrag på 40 000 kr och däremot inte avdrag på 20 procent av hyresintäkten. "I stället ska du dra av den månadsavgift du själv betalat till föreningen inklusive eventuellt påslag för andrahandsuthyrning," förklarar tidningen.
Även moms kan tillkomma om du ofta hyr ut din bostad eller fritidshus under korta perioder. Det kan då bli klassat som hotellverksamhet gäller endast för intäkter över 80 000 kr per år utan.
Läs även: Dags att deklarera – Optimera din skatt med 30 avdragstips
Uthyrning av transportmedel
När du hyr ut din bil, husbil, båt eller annat transportmedel klassas det som en kapitalinkomst och måste deklareras. Du kan dock göra avdrag för kostnader direkt kopplade till uthyrningen, som service- eller förmedlingsavgifter eller tilläggsförsäkringar.
"Om du hyr ut bilden får du också göra ett schablonavdrag på 13 kr per mil för det slitage som uppkommer under hyrestiden", tipsar man om avslutningsvis.