Inflationsdrivarna på påsktallriken – så mycket har varorna gått upp i pris

Priserna på klassiska påskvaror har stigit markant och kan bidra till ökad inflation och potentiella räntehöjningar. En analys som jämförelsesajten Zmarta gjort av prisutvecklingen visar att vissa varor driver upp priserna mer än andra, medan andra till och med blivit billigare. Totalt har priset på en påskkorg ökat med 10 procent jämfört med fjolåret.
- Priserna på påskvaror har stigit med nästan 10% sedan förra året.
- Smör, choklad och kaffe är de största inflationsdrivarna.
- Ägg och skaldjur har blivit billigare sedan förra påsken.
Enligt en sammanställning från Zmarta, har en påskkorg med 22 traditionella varor idag ett pris på cirka 800 kronor, jämfört med 730 kronor förra året. Det är en ökning på nästan 10 procent, betydligt mer än den allmänna inflationen som SCB rapporterat som knappt 1 procent under samma period.
Vilka varor driver upp priserna?
Vissa livsmedel har blivit dyrare i snabb takt. Smöret toppar listan med en prisökning på 32 procent, följt av kaffe och choklad som ökat med 30 respektive 29 procent. Dessa varor är de främsta bidragsgivarna till det ökade inflationstrycket, vilket kan påverka ränteläget negativt.
Inflationen är vad du äter till viss del. Väljer man att fylla påskkorgen med mycket kaffe, choklad och mejeriprodukter bidrar man till att pressa upp inflationen. Men genom att jämföra och välja varor som stått still eller till och med blivit billigare, kan man indirekt påverka sin egen ränta positivt. Charlie Tideman, hushållsekonom på Zmarta
Ännu större prisökningar på fem år
Sett över fem år är prisökningen på påskkorgen 38 procent. I det perspektivet är det kaffet som gått upp allra mest med 87,5 procent. Förutom redan nämnda produkter har även vispgrädde, mellanmjölk och prästost haft rejäla prisökningar. En klassiker som löksill har gått upp med 32,9 procent på fem år och 7,4 procent sedan förra året.
Varor som blivit billigare
Trots den generella prisökningen finns det varor som blivit billigare. Djupfrysta skaldjur, ägg och knäckebröd har alla sett prisminskningar sedan förra året, även om det rör sig om ganska små förändringar på -1,8 procent, -0,9 procent respektive -0,5 procent. Även den gravade eller rökta laxen blivit lite billigare (-0,1 procent) sedan förra påsken.. Dessa varor kan därmed vara mer ekonomiska alternativ i påskkorgen och bidra till att hålla nere inflationstrycket.
Riksbankens oro
Riksbanken följer noga utvecklingen av matpriser då de kan påverka framtida räntebeslut. Den senaste prisökningen på smör, choklad och grädde under februari och mars är särskilt oroväckande. Om denna trend fortsätter kan det försvåra en framtida räntesänkning.