Siffran som kan få fart på bostadsaffärerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Siffran som kan få fart på bostadsaffärerna

Siffran

Affärerna på bostadsmarknaden väntas bli fler när inflationen faller och räntor pressas ned. Köpare kan vilja passa på innan priserna stiger.

Inflationsbeskedet på 1,3 procent för juni är den lägsta uppmätta siffran av Statistiska centralbyrån sedan 2020. Det siar om sänkningar av styrräntan och att hushållen får större marginaler när reallönerna ökar.

– Det är positivt – det är precis det beskedet som marknaden behöver, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Säljarna kan öka

Han får medhåll av Robert Boije, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB, som pekar på att det stora utbudet kommer att lätta.

Samtidigt ser de båda att ännu fler kan vilja sälja nu. Men Robert Boije betonar att ett stort utbud inte är ett problem om efterfrågan matchar.

– Frågan är vilken effekt som kommer att dominera, säger han.

Fler köpare i sommar

Johan Nordenfelt tror att inflationsbeskedet gör att fler vågar agera och redan i sommar komma i köptankar. Enligt Nordenfelt är det bra att sälja under sommaren, då köpare som letar bostad då är mer målmedvetna.

Om fler bostäder säljs under sommaren minskar det även eventuellt säljtryck i höst.

– När marknaden förväntar sig stigande bostadspriser så är det fler som vill passa på att köpa innan man ser att bostadspriserna går upp, säger han.

Inga större prisökningar

Varken Johan Nordenfelt eller Robert Boije tror dock på några större prisökningar.

Det avgörande för marknaden är inte priserna – utan att människor vågar göra affärer när den ekonomiska planeringen ser ut att bli lättare, uppger Johan Nordenfelt.

– Styrkan i marknaden kommer att avspeglas i att vi får en stark och aktiv bostadsmarknad. Om vi ser på bostadspriserna är de ganska höga i ett historiskt perspektiv. De prisnedgångar som varit kan man se som att man har återställt pandemieffekterna där hushåll spenderade ovanligt mycket på boendet.

Källa: Tove Christensen/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt