Euron lyfter – oväntat hög inflation
Euron fick en skjuts uppåt mot kronan efter en oväntat hög preliminär inflationssiffra för oktober för euroländerna. En euro kostar nu drygt 11,61 kronor, den högsta prisnivån för den gemensamma valutan sedan i juli.
Reaktionen på valutamarknaden följer på en period där kronan successivt tappat höjd – i takt med att förväntningarna på räntesänkningar från Riksbanken den närmaste tiden har ökat.
Inflationen i euroländerna ökade till 2,0 procent i oktober, visar en preliminär beräkning från statistikbyrån Eurostat. Det är precis på inflationsmålet som Europeiska centralbanken (ECB) har och det kan jämföras med 1,7 procent i september.
Energipriserna faller inte så mycket
Inflationsökningen var större än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att inflationen skulle öka – men bara till 1,9 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Tjänstepriserna drar uppåt, med ökningar i årstakt på 3,9 procent i oktober enligt Eurostats preliminära siffror. Det är samma ökningstakt som i september.
För livsmedel, alkohol och tobak blev prisökningarna 2,9 procent i oktober, mot 2,4 procent i september.
Den viktigaste förklaringen till att inflationstrycket ökar i eurozonen är dock att energipriserna inte faller lika mycket längre. De sjönk 4,1 procent i årstakt i oktober, jämfört med fallet på 6,1 procent i september.
Den så kallade kärninflationen i eurozonen, där bland annat energipriser räknats bort, låg stabilt på 2,7 procent i oktober – samma nivå som i september.
Inflationssiffrorna kommer sedan BNP-statistik från euroländerna överraskat positivt tidigare i veckan, bland annat i Tyskland. Tyskland har också presenterat oväntat höga inflationssiffror för oktober på 2,4 procent – upp från 1,8 procent i september.
Förväntningarna på en så kallad dubbelsänkning på 0,50 procentenheter av ECB:s styrränta på nästa möte i december har efter detta redan svalnat.
Svensk arbetslöshet sticker ut
Arbetslösheten i euroländerna var oförändrad på 6,3 procent i september jämfört med månaden före, enligt en separat rapport från Eurostat.
För hela EU var arbetslösheten 5,9 procent i september, även det oförändrat mot augusti.
Den svenska arbetslösheten i september låg enligt Eurostat på 8,5 procent, oförändrat mot augusti. Det är den tredje högsta arbetslöshetssiffran i EU i september, efter Spanien på 11,2 procent och Grekland på 9,2 procent.
Källa: Joakim Goksör/TT